{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skup "Graz za JMBG" podržale eminentne ličnosti

16.6.2013. u 12:27
18
0
Skup "Graz za JMBG" podržale eminentne ličnosti
18
Još jedan skup podrške protestima u BiH održan je u subotu u prijepodnevnim satima u Grazu.
Skup solidarnosti sa građanima BiH počeo je na Trgu slobode (Freihheitsplatz) u 11.00 sati gdje je oko stotinu građana, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i ostalih dijelova Evrope, došlo da svojim prisustvom podrži bosanskohercegovačke bebe i njihove roditelje na putu ka ostvarenju svojih elementarnih ljudskih prava, zagarantovanih kako Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, tako i Konvencijom UN-a o pravima djeteta.

Uvodnu riječ dao je jedan od organizatora skupa Namik Delilović, koji je ovom prilikom posebno istaknuo da "neljudskost i nemoralnost bosanskohercegovačkih političara seže dotle da i ljudski životi postaju predmet političkih manipulacija".

Podršku mirnim protestima došao je pružiti i bivši međunarodni sudija Ustavnog suda BiH i aktuelni dekan pravnog fakulteta u Grazu, profesor Joseph Marko, koji se na oduševljenje svih prisutnih obratio skupu riječima:
"Radujem se što prisustvujem današnjim demonstracijama. Došao sam kao predstavnik Pravnog fakulteta i Univerziteta Graz da vam kažem da podržavamo vašu borbu za ostvarivanjem elementarnih ljudskih prava".

Nakon održanih govora građani su sa parolama "Keep calm and fight for the babies", "Babies without identities? NO" i stihovima iz pjesama Frenkija i Ede Maajke krenuli put gradskog parka gdje su uz pjesmu "Računajte na nas" u zrak pustili pedeset balona raznih boja kao simbol multikulturalnosti i multietničnosti BiH.

"U BiH se trenutno dešava nešto prelijepo i nadam se da ovo neće stati i da neće biti izuzetak, nego početak neophodnih promjena. Tu smo skupa sa našim prijateljima iz BiH, Slovenije, Škotske, Mađarske, Austrije i Holandije, da pozdravimo promjene, podržimo i motivišemo naše sugrađane", dodala je inicijatorica skupa, Tuzlanka Majda Osmić.

Iako zbog poslovnih obaveza nisu bili prisutni na JMBG skupu, okupljanje su podržali i eminenti članovi austrijske akademske zajednice, među njima profesor međunarodnog prava i stručnjak za ljudska prava profesor Wolfgang Benedek, kao i stručnjaci za Balkan, profesori Florian Bieber i Vedran Džihić. Iz Bihaća se javio i Jörg Hofreiter, honorarni konzul za BiH, koji je izrazio žaljenje što ne može prisustvovati protestima, koje, kako je rekao, u potpunosti podržava.

"Samo dan nakon protesta dobili smo vijest koja nas je sve duboko potresla, vijest da je pala i prva žrtva ove beskurpulozne vlasti, dvoipomjesečna beba Berina Hamidović", poručila je Jasna Bričić, organizatorica okupljanja. "Izvini Berina što si morala da umreš zbog neodgovorne, nemoralne i korumpirane vlasti. Kamo sreće da si se negdje drugdje rodila, negdje gdje ljudi imaju savjesti i morala, gdje znaju da cijene život i gdje im je život tuđeg djeteta jednako drag kao i njihovog. Izvini Berina i u naše ime, u ime naroda Bosne i Hercegovine koji je svojom dugogodišnjom šutnjom aminovao ovakva nedjela. Obećavamo ti Berina, i tebi i Belmini i djeci Bosne i Hercegovine da više nikada nećemo dopustiti da budete žrtve i taoci nesposobnih etnonacionalnih spodoba, za koje se svaki dan pitam kako mogu mirno da spavaju. Kao organizator protesta u Grazu želim u svoje i u ime sudionika skupa da izrazim iskreno saučešće porodici Hamidović i da im obećam da ćemo ustrajati na tome da više nikada nijedno djete u BiH ne doživi Berininu sudbinu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: