Bez transmisije
283

Od septembra u KS 119 zaraženih učenika i prosvjetnih radnika: Da li je potreban online model?

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U obrazovnim ustanovama u Kantonu Sarajevo je od početka nove školske godine bilo ukupno 119 osoba pozitivnih na koronavirus, ali među njima nije bilo transmisije. Bez obzira na to učenici su primorani da pohađaju nastavu od kuće.

Ministarstvo obrazovanja KS je, prema preporukama epidemiologa, a zbog povećanog broja novozaraženih jučer donijelo novu odluku o radu vaspitno-obrazovnih ustanova u Kantonu Sarajevo pa će tako učenici osnovnih škola koji pohađaju predmetnu nastavu imati online časove. Ranije je već donesena ista odluka i za učenike srednjih škola.

No, koliko su škole zaista opasnost i poteškoća u borbi protiv koronavirusa i da li djeca treba da pohađaju online nastavu je pitanje u vezi s kojim se javnost sukobi još od augusta.

Prema evidenciji Zavoda za javno zdravstvo KS, najviše zaraženih je bilo u osnovnim školama - 23 učenika i 30 nastavnika i drugog osoblja.

U vrtićima je do sada bilo troje oboljele djece i osam odgajate lja i drugog osoblja. U srednjim školama je bilo 20 učenika pozitivnih na koronavirus te sedam članova nastavnog i drugog osoblja. Na fakultetima je bilo 14 zaraženih studenata i sedmero prosvjetnih i drugih radnika.

Iz kantonalnog zavoda su naglasili da "nije bilo slučajeva transmisije COVID infekcije u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, kao ni na fakultetima". To znači da su svi zaraženi pojedinačni slučajevi, a da se tih 119 pozitivnih na koronavirus od početka školske godine najčešće zarazilo unutar porodice ili prilikom kontakta s prijateljima.

I roditelji i nastavnici, uzimajući u obzir nepostojanje transmisije u obrazovnim ustanovama, uglavnom žele da djeca svakodnevno idu u školu umjesto da imaju nastavu na daljinu, međutim čini se da to nije izvodljivo zbog velikih gužvi u javnom saobraćaju do kojih dolazi za vrijeme dolaska do škole i odlaska kući.

Epidemiolozi su zbog toga ranije preporučili klizno organizovanje nastave, odnosno da ne dolaze svi učenici u isto vrijeme, a preporuka za organizovanje online nastave dolazi iz predostrožnosti i zabrinutosti.

Nakon što je donesena odluka da srednjoškolci pohađaju online nastavu, Vijeće roditelja KS je ukazalo na to da problem nisu škole, nego prijevoz. Oni od samog početka insistiraju na regulisanju javnog prijevoza, odnosno da se organizuju autobusi za srednjoškolce.

Trenutno KJKP GRAS očigledno nije u mogućnosti da to uradi, a u toku je i rekonstrukcija tramvajske pruge koja dodatno dovodi do gužve u saobraćaju i usporenog transportovanja.

Kada su u pitanju osnovci, javni prevoz ne bi trebalo da predstavlja problem, jer oni uglavnom ne putuju nego idu pješke s obzirom na blizinu škola. Ova činjenica i nepostojanje transmisije u školama nas dovode do zaključka da nema vidljivih smetnji za njihov boravak u učionicama.

Sarajevski ogranak Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja je sredinom oktobra objavio rezultate ankete koja kaže da skoro dvije trećine nastavnika također želi da se djeca vrate u učionice.

Sigurnost i zdravlje učenika i prosvjetnih radnika su bez sumnje važni, ali ono što je također važno je kvalitetno obrazovanje koje, čini se, nije izvodljivo ukoliko se primjenjuju online nastava i kombinovani model. Uz to pandemija traje već predugo, a svjetski stručnjaci ne predviđaju brz završetak pa se postavlja pitanje koliko toga bi učenici još mogli da izgube?