Ekipe su na terenu
58

Obrušila se stara kuća na Mejtašu, opasnost prijeti okolnim objektima

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Obrušena kuća na Mejtašu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dio stare napuštene kuće u ulici Kevrin potok do broja 9, u sarajevskom naselju Mejtaš jutros se obrušio, a sada prijeti opasnost da se sruši i ostatak kuće i ošteti okolne naseljene objekte.

Kako javlja naš reporter sa mjesta događaja, obrušavanje objekta je počelo jutros oko pet sati nakon što je voda curila danima. Dio kuće se potom srušio oko 10:20 sati. Sada prijeti opasnost od rušenja i ostatka objekta, zbog čega su ugrožene okolne kuće i zgrade.

Stanar susjedne zgrade Nedim Trtak kazao je za Klix.ba da su mješani ove ulice dugo upozoravali općinsku vlast na opasnost koja prijeti od ove zgrade.

"Niko nije reagovao na naša upozorenja. Počela je curiti voda, nakon čega smo obavijestili KJKP Vodovod i Kanalizacija, a oni su rekli da nisu nadležni za to. Zvali smo i vlasnika objekta, ali ni on nije reagovao. Ugroženi su životi ljudi", rekao je Trtak za Klix.ba.

Na mjestu događaja se nalaze ekipe MUP-a Kantona Sarajevo i Civilne zaštite Općine Centar, radnici Elektroprivrede BiH i Sarajevogasa. Naš novinar javlja da ne postoji opasnost od curenja plina, a uskoro će biti isključena struja.

Mirza Islambegović, općinski inspektor rekao je da krivicu za rušenje objekta ne snosi Općina Centar, već vlasnik koji je dužan održavati objekt i KJKP Vodovod i Kanalizacije, koji nisu reagovali na prijavu o pucanju cijevi.

Islambegović je istakao da je dao nalog za rušenje kuće.

Saznajemo da je kuća u vlasništvu advokata Minadira Ašćerića, a tu je donedavno živjela njegova majka.