Na groblju Masline
1

Obilježena 20. godišnjica smrti Joze Leutara: Možda je pravda spora, ali je dostižna

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća jutros je na groblju Masline u Mostaru obilježena 20. godišnjica smrti zamjenika ministra Federalnog MUP-a Joze Leutara. Počast su odali članovi porodice, kao i delegacija Federalne uprave policije.

Jozina sestra Mara Jozić kazala je da se osjeća tužno i žalosno kao i tog dana prije 20 godina.

"Kažu vrijeme liječi rane, nikada, samo je teže. Ja se nadam, pravda je dostižna. Vjerujem od prvog dana da pojedini ne spavaju mirno. Ništa im ne treba, samo da im je savjest čista, ali njihova nije. Ipak, vrijeme će doći. On je meni jedan jedini. I dan danas sam ponosna kad prođem Hrvatskom ili BiH. On je bio pošten i pravedan čovjek", kazala je Mara Jozić apelujući po ko zna koji put da se istraži "ovaj zločin nad zločinima".

Nećakinja Renata Jozić prisjetila se i svoje bake, Jozine majke, koja je umrla prije četiri godine, a nije dočekala pravdu.

"Pravda je možda spora, ali je dostižna. Dođemo ovako kao porodica, obilježimo godišnjicu. Ne gubimo nadu, prošlo je 'samo' 20 godina, ja vjerujem da će se jednog dana slučaj riješiti. Oni koji trebaju biti uhapšeni, bit će, možda ne za 20 godina, možda za 30. Do tada treba izdržati", kazala je Renata.

Podsjećamo, dok se Leutar 16. marta 1999. godine u službenom automobilu vozio na posao, u 7:50 eksplodirala je eksplozivna naprava koja se nalazila u automobilu. S njim je u automobilu stradao i vozač Željko Ćosić, čije ozljede nisu bile opasne po život, a Leutar je zadobio teške povrede od kojih nije uspio doći svijesti. Umro je u sarajevskoj bolnici Koševo 28. marta.

Dvadeset godina od atentata na Jozu Leutara, nekadašnjeg zamjenika ministra unutarašnjih poslova Federacije BiH, ubice i nalogodavci još nisu otkriveni, a slučaj je među mnogim nerazriješenim ubistvima.