Iskusni diplomata
0

Novi italijanski ambasador Marco Di Ruzza stigao u BiH, predao kopije akreditivnih pisama

V. K.
Marco Di Ruzza (lijevo)
Marco Di Ruzza (lijevo)
Novoimenovani ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza stigao je u Sarajevo gdje je predao kopije akreditivnih pisama u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Kako je saopćeno, Di Ruzza je kopije akreditivnih pisama uručio načelniku Odjela za diplomatski protokol Ministarstva vanjskih poslova BiH Mirsadu Bešiću čime je započeo svoj mandat na mjestu ambasadora Italije u BiH.

Iskusni diplomata Marco Di Ruzza će na funkciji ambasadora Italije zamijeniti dosadašnjeg ambasadora Nicolu Minasija.

Ovu informaciju su potvrdili i na službenom Twitter nalogu Ambasade Italije u BiH, gdje stoji da Di Ruzza "ponosno i entuzijastično preuzima dužnost šefa misije u Sarajevu".

"Moja opredijeljenost će biti da zauzmem svaki prostor za jačanje bilateralnih odnosa, također podržavajući evropski put bosanskohercegovačkih prijatelja: Bliže Italiji, bliže Evropi", rekao je Di Ruzza.

Di Ruzza je rođen 1968. godine, a diplomirao je političke nauke na Univerzitetu u Rimu. Diplomatsku karijeru (komercijalna specijalizacija) započeo je 1997. godine. Prva radna mjesta u Farnesini bila su mu u Generalnom direktoratu za ekonomska pitanja, a zatim u Generalnom direktoratu za evropske poslove.

Bio je prvi komercijalni sekretar u Beču, gdje je 2007. godine potvrđen za komercijalnog savjetnika.