Lider DNS-a
498

Nešić: Dodik je predlagao koncentracionu vladu, mi nećemo učestvovati u tome

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik DNS-a Nenad Nešić otkrio je danas da je na sastanku predsjednika političkih stranaka održanom u NSRS-u temu o navodnoj koncetracionoj vladi spomenuo Milorad Dodik (SNSD).

"DNS smatra da Republika Srpska ima mnogo važnijih tema na dnevnom redu i nećemo učestvovati u pregovorima o koncentracionoj vladi. Moja želja bila je da postignemo jedinstvo o zaštiti interesa Republike Srpske, a ne da razgovaramo o jedinstvu u rasprodjeli fotelja i funkcija", izjavio je Nešić.

Kaže da će Demokratski narodni savez (DNS) pažljivo pratiti da li se poštuje postignuti dogovor predsjednika političkih partija i ukoliko bilo koja politička partija prekrši sporazum, DNS neće učestvovati u budućnosti u dogovorima o bilo kojem pitanju i iznosit će svoje stavove koji su u interesu RS-a i srpskog naroda.

Prema definiciji, koncentraciona vlada se uglavnom formira u posebnim situacijama. To su obično elementarne nepogode, vanredna ili ratna stanja. Sam termin "koncentraciona vlada" podrazumijeva da sve parlamentarne partije učestvuju u njoj i da se koncentrišu na jedno pitanje.