Ratni sukobi
95

Nema povrijeđenih državljana BiH u Izraelu, grupa radnika se danas vraća kući

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prema posljednjim informacijama kojim raspolaže Ambasada BiH u Izraelu, niko od bh. državljana koji borave u toj zemlji nije povrijeđen niti poginuo u toku dosadašnjeg oružanog sukoba Izraelaca i Palestinaca.

Kako saznaje Klix.ba, na sjeveru Izraela je boravila i grupa od 18 radnika s područja Usore i Tešnja, ali oni će danas napustiti Izrael i vratiti se kući s obzirom na to da situacija nije stabilna i da se svima preporučuje da izbjegavaju putovanja u tu zemlju, kao i izlazak iz nje. Ostali bh. državljani su dobro.

Treba istaći da su najveći sukobi u Jerusalemu i Gazi, ali da je do napada došlo i u ostatku područja.

Vatreni sukobi između izraelske vojske i palestinskog Hamasa traju već četiri dana, a broj poginulih osoba u dosadašnjim izraelskim napadima na Pojas Gaze dostigao je 119, uključujući 31 dijete, a broj ranjenih iznosi više od 800.

Iz pojasa Gaze dolaze vijesti kako brutalno ubijaju nedužne civile, a sve je nastavak sukoba koji traju danima, a očigledno se pretvaraju u pravi rat.

Izrael je danas pokrenuo dosad najveću kampanju bombardovanja Gaze, angažirajući kopnene, zračne i pomorske snage. Izraelska vojska saopćila je da je operacija osmišljena kako bi uništila mrežu tunela koje su koristili palestinski militanti.