Zanimljivi rezultati
38

Naučnici testirali ekstazi na hobotnici

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Naučnici su hobotnici dali supstancu MDMA, koja je također poznata kao ekstazi, te su dobili interesantne rezultate. Kada su životinji dali sličnu dozu ekstazija koju bi inače konzumirao čovjek, njena se osobnost mnogo promijenila.

U istraživanju objavljenom u naučnom listu Current Biology, istraživači su otkrili da hobotnica na MDMA reaguje slično kao čovjek. Ovo je iznenađujuće jer su hobotnice inače asocijalna i mirna bića, ali su se pod djelovanjem MDMA potpuno transformisale i postale više otvorene i povezane s drugim hobotnicama.

MDMA na ljude utječe tako što mijenja njihovu percepciju i pokreće osjećaj euforije. Droga šalje talase hemijskih reakcija, što povećava serotonin i dopamin u mozgu, čineći da se osoba osjeća sretnije i mnogo više voli ljude oko sebe.

Hobotnica na kojoj je testiran ekstazi dijeli identičan protein koji serotonin šalje moždanim ćelijama. Istražitelji su zato provjeravali da li će MDMA imati isto djelovanje na hobotnicu kao i na ljude.

Hobotnicama su davali velike doze ekstazija da bi vidjeli da li će biti ikakve reakcije. Hobotnice su reagovale tako što su se sakrile u ćošak i izgledale istraumirano.

Međutim, kasnije su smanjili dozu i tek tada su primijetili promjenu raspoloženja.

Hobotnice su toliko asocijalne da se inače trebaju držati u odvojenim kavezima dok se proučavaju da ne bi ubili jedni druge. Međutim, kada su se u istom kavezu našle hobotnice koje su pod djelovanjem ekstazija, nije bilo pokolja – širila se ljubav.

Hobotnice su prilazile jedne drugima i provodile duži vremenski period skupa. Također su se doticale, što ustvari predstavlja zagrljaj za hobotnice.

One su jako inteligentne i vjeruje se da su najkompleksniji i najnapredniji bezkičmenjaci na planeti. Ove životinje su od ljudi odvojene sa čak 500 miliona godina evolucije, ali istraživanja kao ova pokazuju da postoji dosta genetskih sličnosti.

"Oni imaju ogroman i kompleksan mozak koji ne bi trebao da funkcioniše kao naš, ali ovdje možemo vidjeti dosta sličnosti. Činjenica da su grlili jedni druge je fascinirajuća", rekla je naučnica Judit Pungor koja proučava hobotnice.

Odluka naučnika da hobotnicama daju ekstazi je naišla na protivljenje mnogih. Naučnici su svoju odluku argumentovali činjenicom da su neke životinje znatno evoluirale te da se od njih može dosta naučiti.