Sigurnost građanima BiH
50

Naša stranka o dva važna događaja za BiH: Ne trebamo samo mi EU, nego i EU treba nas

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Povodom izjave državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena o kontinuitetu posvećenosti SAD-a i NATO saveza održanju mira i sigurnosti u BiH i izjave šefova diplomatija šest zemalja EU u kojoj iskazuju političku nužnost da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora s BiH oglasili su se iz Naše stranke.

"Ministarski sastanak NATO-a događaj je koji treba uliti sigurnost svim građankama i građanima BiH. Danas su s njega odaslane dvije poruke koje to potvrđuju. Prva je izjava državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena u kojoj jasno ističe da su jedina stvar koja ne treba NATO savezu novi sukobi na Balkanu te da će pojačati saradnju sa snagama koje predvode BiH na putu ka EU. Kao nesumnjivo najevropskija stranka u BiH pokazat ćemo potpunu otvorenost i kooperativnost s ciljem da ta saradnja bude što uspješnija", naveli su iz Naše stranke.

Što se tiče izjave koju su potpisali šefovi diplomatija šest zemalja EU u kojoj ističu političku nužnost da se s BiH do kraja godine otvore pristupni pregovori iz NS kažu da su uvijek govorili da nije samo BiH ta koja treba EU, već i da EU treba Bosnu i Hercegovinu.

"Svijest o tome nikad nije bila prisutnija kod zvaničnika EU nego što je danas. Vjerujemo da smo dijelom zaslužni za podizanje te svijesti svojim kontinuiranim zalaganjem za BiH u Evropi i svijetu. Ministarski sastanak NATO-a je danas bio obilježen onim što smatramo osnovnim pretpostavkama za bolju budućnost naše zemlje. Jedna je sigurnost, koju vidimo u NATO-u, a druga je ekonomski prosperitet, koji vidimo u EU. Zbog svega navedenog pozdravljamo i njegovo održavanje a posebno odabir BiH kao njegove važne teme", zaključuje se u saopćenju Naše stranke.