vijesti
116

Narcisi za prolaznike uz poruku: Rak dojke je opaka, ali izlječiva bolest

Piše: E. F.
Safet Redžepagić (Foto: Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zahvaljujući radu Fondacije "Sanela Redžepagić" i danas su prekrasni žuti narcisi krasili sarajevsku ulicu Ferhadiju i još jednom podsjećali na opaku bolest koja svake godine odnosi sve veći broj života: karcinom raka dojke.

Podsjećamo, svake godine, posljednje subote u martu u cijelom svijetu se održava manifestacija pod nazivom Dan narcisa, a sa ciljem ukazivanja na važnost redovnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke.

U Sarajevu su se danas okupili vrijedni članovi Fondacije Sanela Redžepagić koja je osnovana 2009. godine u Sarajevu i nosi ime po čuvenoj solistkinji Sarajevske opere koja je preminula usljed oboljenja od ove opake bolesti.

Njen otac i predsjednik Fondacije, Safet Redžepagić, nakon smrti kćerke posvetio se radu Fondacije, a danas želi podjelom narcisa svim damama još jednom napomenuti kolika je važnost redovitih medicinskih pregleda.

"Nisam ni znao da postoji rak dojke dok se meni to nije desilo. Naše žene nerado govore o tome i nerado idu ljekarima, a ova bolest je u 98 posto slučajeva izlječiva ukoliko se otkrije na vrijeme. Zato danas ovdje želimo podijeliti ove narcise koji je simbol nade i buđenja, a sa ciljem da ženama ukažemo na potrebu redovnih godišnjih pregleda", kazao nam je Redžepagić.

Prema njegovim riječima, prema nezvaničnim informacijama u našoj zemlji oko 2.000 žena oboli od ove opake bolesti. Oko 800 njih ne uspije se izliječiti.

"Nemamo zvaničnih podataka o obolijevanju od ove bolesti, uprkos tolikim ministarstvima i drugim zdravstvenim institucijama kao ni krovnog udruženja. Sramotno je to kao i činjenica da recimo, u zeničkoj bolnici koja opslužuje cijeli kanton postoji samo jedan mamograf te da je i on često u kvaru", ističe Redžepagić.

Kako ističe, zbog povećane smrtnosti od ove bolesti dobna granica u okviru koje je potrebno izvršiti pregled značajno se pomjerila i to prema gore.

"Svaka dama bi morala od svoje 35. godine ići na redovne godišnje preglede", naglašava Redžepagić.

Istoga je mišljenja i Nives Sekinović, koja je danas Fondaciji donirala novac.

"Imam prijateljicu koja je u 32. godini oboljela od karcinoma dojke. To je strašno. Ovo je opaka i podmukla bolest i svaka žena jednostavno mora ići na ovaj pregled", ističe Sekinović.