|

Napokon postignut dogovor, u srijedu sjednica Vijeća ministara BiH

Napokon postignut dogovor, u srijedu sjednica Vijeća ministara BiH
0
Piše: Er. M.
27.5.2019. u 11:38
6
komentara
0

dijeljenja
Napokon postignut dogovor, u srijedu sjednica Vijeća ministara BiH Foto: I.Š./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zakazao je za srijedu sjednicu državnog organa izvršne vlasti.
"Sjednica, čije je održavanje odgođeno zbog nepostojanja kvoruma za rad i odlučivanje na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zakazanoj za 21. maj 2019. godine, bit će održana u srijedu, 29. maja 2019. godine, u 12:00 sati, u zgradi institucija Bosne i Hercegovine, sala 1/II", piše u najavi sjednice Vijeća ministara BiH.

U pozivu na sjednicu navedeno je i da se predsjedavajući Zvizdić o dnevnom redu konsultovao sa svojim zamjenicima Vjekoslavom Bevandom (HDZ BiH) i Mirkom Šarovićem (SDS). Inače, posljednja redovna sjednica Vijeća ministara BiH održana je 4. aprila 2019. godine.

Na dnevnom redu nalazi se ukupno 60 tačaka među kojima je i Nacrt zakona o zvaničnom vremenu u BiH, Prijedlog odluke o dopuni tarife administrativnih taksi, Prijedlog odluke o utvrđivanju visine osnovice za obračun plata u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH 2019. godine i Prijedlog odluke o ovlaštenim tijelima za ocjenjivanje usaglašenosti za proizvode za zaštićene oznake porijekla, zaštićene oznake geografskog porijekla i garantirano tradicionalnog specijaliteta.

Državni ministri trebali bi razmatrati i Prijedlog odluke o izuzeću od primjene odredbi Zakona o javnim nabavkama, Prijedlog migracionog profila Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, Informaciju o aktivnostima koje se poduzimaju na projektu "Izgradnja autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo" i Izvještaj o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

Prošle sedmice nije održana sjednica Vijeća ministara BiH jer se na njoj nije pojavio nijedan ministar iz reda hrvatskog naroda, odnosno iz HDZ-a BiH. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon otkazivanja sjednice otvoreno je optužio HDZ BiH i SNSD da namjerno blokiraju rad državnih institucija.

Isti dan oglasio se i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) koji je ocijenio netačnim Mektićeve navode ističući da na sjednicu Vijeća ministara BiH nije došao jer on nije "ministar koji se može spremiti za sjednicu ako mu se dostave materijali za 72 tačke u roku kraćem od 24 sata".
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...