vijesti
3

Najsavremenije liječenje za djecu oboljelu od dijabetesa

SRNA
Pedijatar endokrinolog Kliničkog centra u Banjoj Luci Gordana Bukara-Radujković izjavila je danas da je zadovoljna liječenjem djece oboljele od dijabetesa, napominjući da je najsavremenija terapija inzulinskom pumpom.

Radujkovićeva je naglasila da se medicinsko osoblje trudi da oko 300 djece u RS-u, koja boluju od dijabetesa tipa jedan, ima kvalitetno liječenje.

Ona se nada da će na donatorskoj večeri, koju organizuje predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik, biti prikupljeno dovoljno finansijskih sredstava za nabavku inzulinskih pumpi.

"Djeca oboljela od šećerne bolesti znaće da cijene tu pomoć i velika je stvar što je ovaj mjesec njima posvećen i što je prvi čovjek RS-a njima posvetio donatorsko veče. To je djeci veliki poklon za Novu godinu i za njihov život", rekla je Radujkovićeva novinarima u Banjoj Luci.

Ona je navela da je već do sada prikupljena znatna suma novca putem žiro–računa Udruženja "Odrasli za djecu Republike Srpske" i pozivom humanitarnog broja 1432, čime građani doniraju po jednu KM.

Prema njenim riječima, od prikupljenih sredstava, osim insulinskih pumpi, biće kupljeni i potrošni materijali.

Na Klinici za dječije bolesti u Banjoj Luci večeras je održano predavanje za roditelje i djecu oboljelu od dijebetesa, te podijeljeni novogodišnji paketići za oko 70 djece sa banjalučke regije.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik organizovat će u srijedu, 26. decembra, treće donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa melitusa tipa jedan.