Odluka Vlade KS
1.5k

Na KCUS-u više nema mjesta za zaražene, pacijenti će ići u Opću bolnicu i izolatorij u Buća Potoku

N. V.
Faruk Kapidžić / Screenshot
Faruk Kapidžić / Screenshot
Nakon današnje sjednice Vlade KS i Kriznog štaba KS doneseno je nekoliko odluka zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, između ostalog da se u narednih sedam dana formira izolatorij u Željezničkom školskom centru u Buća Potoku.

Prostor Željezničkog školskog centra bi trebalo da ima kapacitet od 300-400 kreveta gdje će biti smješteni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom. Kako je rečeno, centar će u u početku moći primiti blizu 100 pacijenata, a kapacitet će proširivati u skladu s potrebama. Pacijenti u ovom izolatoriju će biti pod nadzorom uposlenika iz domova zdravlja.

Osim toga, za teže oboljele pacijente će biti osigurano još 30 kreveta u Općoj bolnici pored nešto više od 90 kreveta koji se nalaze u izolatoriju na Podhrastovima. Vlada će već u ponedjeljak tražiti od KCUS-a i Opće bolnice da se izjasne koje prostore u ovim ustanovama je moguće pretvoriti u izolatorije, bez ugrožavanja drugih pacijenata.

"Trenutno je na Podhrastovima 96 pacijenata, znači već su četiri osobe u hodnicima. Zbog toga će već danas biti dostupno 30 novih ležajeva u okviru Opće bolnice", rekao je Faruk Kapidžić, kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Osim smještajnog kapaciteta, na sjednici je bilo riječi i o boljoj koordinaciji kada je u pitanju korištenje briseva s ciljem povećanja broja testiranja te o preraspodjeli medicinskih radnika u zavisnosti od toga gdje je najpotrebnije.

Nakon sjednice Vlade i Kriznog štaba rečeno je da će, ukoliko bude potrebe, pozivati i medicinske radnika koji su na Birou za zapošljavanje.

Istaknuto je da je dodatni problem to što Kanton Sarajevo trenutno nema ministra zdravstva, te što su direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i direktor JU Doma zdravlja KS Muhamed Ahmić trenutno u izolaciji i nisu mogli učestvovati u donošenju odluka. Kapidžić je kazao da bi problem oko ministra zdravstva mogao biti riješen ukoliko Skupština KS na sjednici u srijedu povuče odluku o moratoriju na zapošljavanje.

Danas nije bilo riječi o mjerama i potencijalnom pooštravanju postojećih, ali će sljedeće sedmice o tome odlučivati Krizni štab Ministarstva zdravstva KS.

Premijer Mario Nenadić nije se obratio medijima nakon sjednice Vlade jer mu je, kako je rečeno, javljano da mu je član porodice zaražen koronavirusom.