I pored stalnih incidenata
210

MUP KS: Sarajevo je treći najsigurniji grad u Evropi

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U poređenju s drugim evropskim gradovima, kada je u pitanju broj ubistava na sto hiljada građana, Sarajevo se nalazi na respektabilnoj trećoj poziciji, odmah iza Valete i Budimpešte, rekao je na današnjoj konferenciji za medije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), komesar Vahid Ćosić.

U sjedištu Jedinice za specijalističku podršku MUP-a KS danas je održana konferencija za medije na kojoj je podnesen izvještaj o radu MUP-a KS za prošlu godinu. O izvještaju i stanju sigurnosti govorili su komesar Vahid Ćosić, direktorica Uprave za administraciju i podršku Sanja Petrović i ministar unutrašnjih poslova u Vladi KS Nermin Pećanac.

U opširnom izvještaju iz MUP-a KS navode da je na području ovog kantona u toku 2012. godine karakterističan pozitivan trend smanjenja broja registrovanih krivičnih djela, kao i broja njihovih izvršilaca u odnosu na 2011. godinu. Naime, u 2012. godini registrovano je izvršenje 6.879 krivičnih djela, što je za 306 ili 4,3 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, a za čije je izvršenje prijavljeno 3.447 osoba, odnosno za 130 ili 3,6 posto manje. Problem povratnika u izvršenju krivičnih djela

Posmatrano kroz statističke pokazatelje, u toku 2012. godine, u odnosu na 2011. godinu, došlo je do smanjenja broja registrovanih krivičnih djela za 4,3 posto, prijavljenih osoba za 3,6 posto, maloljetnih izvršilaca za 13 posto, povratnika u činjenju krivičnih djela za 3,1 posto i uhapšenih osoba za 5,6 posto.

Novi statistički podaci ponovo su potvrdili da veliki problem za sigurnost građana predstavljaju povratnici u činjenju krivičnih djela, koji su u 2012. godini izvršili 30,4 posto od ukupnog broja krivičnih djela.

U protekloj godini, pripadnici Uprave policije su za 4.262 djela identifikovali osumnjičene izvršioce ili 62 posto, što je za 0,3 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

U 2012. godini nadležnim tužilaštvima podneseno je ukupno 6.819 službenih izvještaja (270 manje) protiv 3.447 osoba, od kojih je 2.279 povratnika (66,1 posto prijavljenih), a 1.453 osobe su lišene slobode (42,2 posto).

U 2012. godini povećan je broj krivičnih djela protiv života i tijela. U ovoj oblasti počinjena su 223 krivična djela, od čega je pet ubistava, jedno više u odnosu na 2011. godinu.

Komesar Ćosić je istakao da je prema broju ubistva na 100.000 stanovnika Sarajevo pozicionirano na visoko treće mjesto najsigurnijih evropskih gradova, odmah iza Valete i Budimpešte, sa 1,5 ubistava na 100.000 građana. Na vrhu negativne liste nalaze se Vilnus sa 7,9 ubistava na 100.000 stanovnika, Talin sa 6,03 i Amsterdam sa 4,24 ubistva na 100.000 stanovnika.

Ćosić je istakao da su sva krivična djela ubistava rasvijetljena, a izvršioci identifikovani i protiv istih su preduzete zakonom predviđene mjere.

Maloljetni rekorder

Prema Izvještaju o radu, povećan je i broj krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, kojih je 67 više (ukupno 322) u odnosu na godinu prije, i to neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga - 52 djela (četiri više) i posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga 270 djela (63 više).

U obimnom izvještaju Ćosić je naglasio da su tokom prošle godine počinjena 5.142 djela protiv imovine, što je za 313 ili 5,7 posto manje, a udio djela iz ove oblasti smanjen je sa 75,9 na 74,7 posto od ukupnog kriminaliteta.

Najviše je zabilježeno krađa automobila, 1.285 ili 120 više, a Ćosić je najavio veliku i sveobuhvatnu akciju protiv automafije, koja će biti provedena u saradnji sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.

U toku 2012. godine prijavljeno je 208 maloljetnih osoba zbog sumnje da su samostalno ili u grupi izvršili 349 krivičnih djela. U poređenju sa 2011. godinom, broj krivičnih djela koje su počinili maloljetnici smanjen je za 141 ili 28,8 posto, a broj maloljetnika za 31 ili 13 posto.

Zanimljivo je da je maloljetnik M. E. rekorder sa počinjenim 31 krivičnim djelom.

Na kraju prezentacije Izvještaja Ćosić je zaključio da se sigurnosna situacija u KS može ocijeniti povoljnom, a još jednom je pozvao građane da zajedno sa policijom učestvuju u izgradnji sigurnog ambijenta u ovom kantonu.

Novinarima se obratio i ministar Nermin Pećanac koji je rekao da je ovo prvi put od 2001. godine da se medijima obraćaju u ovom sastavu. On je istakao da se podaci o sigurnosnoj situaciji neće kriti i da će se građanima predstaviti situacija onakva kakva jeste.

Borba protiv kriminala i korupcije

Pećanac je rekao da je logisticiranje rada policije na vrhu prioriteta i da se nada da će oni koji odlučuju o policiji to i uraditi. Pećanac je podsjetio da je otvoren konkurs za prijem 170 policijskih službenika, a krajem godine će biti primljeno još 130.

"Nećemo dozvoliti nikakvim računovođama, finansijskim mesarima da skidaju plate ovim ljudima i da im skidaju sredstva za opremu. Ako nam neko smanji platu i sredstva za opremu, šta hoćete, da zaključamo MUP", rekao je Pećanac i dodao da će se oduprijeti i kriminalcima, ali i birokratama.

Pećanac je najavio i borbu protiv kriminala i korupcije, jer kako kaže, BiH bez toga nema budućnosti. Rekao je da ga zato raduje da se sve više građana javlja policiji sa dokazima i dokumentima o privrednom kriminalu.

Pećanac je rekao da policija vodi borbu protiv kriminalaca i onih koji ne razumiju šta je pitanje sigurnosti.

"Protiv kriminalaca policija vodi sa 100:0, a protiv birokratije će biti malo teže", rekao je Pećanac.