vijesti
0

Mostar na drugom, Sarajevo na 27. mjestu gradova za posjetiti u 2014.

Klix.ba
Mostar
Mostar
Popularni turistički portal Trivago načinio je listu od 100 gradova koje turisti moraju posjetiti u 2014. godini. Mostar se našao na visokom drugom mjestu dok je Sarajevo zauzelo 27. mjesto.

Trivago je specijalizirani portal za pretraživanje hotela i turističkih destinacija koji mjesečno posjeti preko 45 miliona korisnika interneta. U svojoj bazi ima više od 700.000 hotela i 200 stranica za rezervacije širom svijeta.

Na osnovu svih turističkih parametara, piše španski El Economist, Mostar je na drugom mjestu sa indeksom od 97,74 posto dok je Sarajevo na 27. mjestu imalo indeks od 96.14 posto. Prvi na ovoj listi je marokanski grad Ait Benhaddou sa indeksom 97,96 posto.

Na listi ima najviše kineskih turističkih destinacija, čak osam. Tajland, Grčka i Španija imaju po sedam predstavnika dok je Portugal predstavljen sa šest.

Od zemalja okruženja, Hrvatska je zastupljena sa Plitvičkim jezerima na 15. mjestu liste i primorskim gradom Punatom na 40. mjestu. Beograd je zauzeo 84. mjesto dok je slovenski Maribor na 89. mjestu.

Među deset najboljih destinacija ušli su još Chora (Grčka), Merzouga (Maroko), Bhaktapur (Nepal), Megalo Papigo (Grčka), Sucre (Bolivija), Pingyao (Kina), Peneda-Geres (Portugal), Yangshuo (Kina) i Chefchaouen (Maroko).