Mogherini sa članovima Predsjedništva: Uvesti Zapadni Balkan u EU i podržati jaku saradnju regije

Mogherini sa članovima Predsjedništva: Uvesti Zapadni Balkan u EU i podržati jaku saradnju regije
0
Klix.ba
4.3.2017. u 18:01
21
komentara
0

dijeljenja
Mogherini sa članovima Predsjedništva: Uvesti Zapadni Balkan u EU i podržati jaku saradnju regije Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi Predsjedništva BiH primili visoku predstavnicu EU i potpredsjednicu Evropske komisije Federicu Mogherini. Ona je u posjeti Zapadnom Balkanu, regiji koja se nalazi u srcu Evrope i ključni je prioritet Evropske unije, istaknuto je na sastanku.
U interesu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije je uvesti Zapadni Balkan u Evropsku uniju i podržati snažnije povezivanje regije u domenima ekonomije i infrastrukture, te jačanju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Iskazana je podrška reformskim procesima i reformskom putu ka EU svakog od partnera Zapadnog Balkana.

Visoka predstavnica je, osvrnuvši se na aktuelnu političku situaciju u BiH, navela kako je upravo evropski put prilika da se sva otvorena pitanja brže rješavaju i da se BiH kreće naprijed. Institucijama EU će svakako prenijeti poruku da, i pored postojećih problema, postoji snažna volja za napretkom i da je potrebno da bh. vlasti zajedničkim naporima i dijalogom zadrže pozitivni trend ka evropskim integracijama.

Tokom susreta je razgovarano o dosadašnjem vidljivom napretku Bosne i Hercegovine u EU integracijama i ekonomskom razvoju, te dat podstrek daljem ispunjenju zadataka iz Reformske agende i finaliziranja odgovora iz Upitnika Evropske komisije, što je preduslov za dalji razvoj i prosperitet BiH.

Članovi Predsjedništva BiH pozdravili su podršku EU tokom prošle godine prilikom razmatranja zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, te izrazili očekivanje da će se ta podrška nastaviti i ubuduće u okviru napretka BiH na EU putu, posebno u postupku sticanja statusa kandidata.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost na ličnom angažmanu i interesu visoke predstavnice Mogherini za BiH, kao i institucijama i državama članicama EU na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...