Razmišljaju o vlasti
14

Mirko Šarović prenio predsjedničke ovlasti na Milana Miličevića, burno na višesatnoj sjednici

N. V.
Mirko Šarović - lijevo i Milan Miličević - desno (Foto: BN)
Mirko Šarović - lijevo i Milan Miličević - desno (Foto: BN)
U Bijeljini se održava sjednica glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) na kojoj je donedavni predsjednik Mirko Šarović potvrdio svoju ostavku i prenio ovlaštenja na Milana Miličevića.

Miličević će voditi stranku do izbora novog predsjednika, a unutarstranački izbori će biti provedeni u februaru sljedeće godine. Neki od favorita su upravo Milan Miličević, političar i doktor iz Teslića te Milan Radović, po struci ekonomista.

Sjednica SDS-a je počela danas u 11 sati i traje satima. Kako navode izvori za BN televiziju, na sjednici je bilo poprilično burno, a mnogi su kritikovali rad dosadašnjeg predsjednika.

Momčilo Mandić je bio najdirektniji kazavši da "nema vlasti bez podrške Beograda", a da "Beograd nikada neće podržati SDS dok je na čelu Mirko Šarović". Nakon toga je navodno dobio aplauz.

Kako piše Srpska info, Milan Radović je optužio koalicione partnere iz PDP-a da nisu iskreno podržali kandidaturu Šarovića za člana Predsjedništva BiH, za razliku od SDS-a koji je iskreno stao iza kandidature Jelene Trivić za predsjednika RS-a.

Članstvo SDS-a je razgovaralo i o učešću u vlasti na nivou BiH što bi matematički i bilo moguće kada bi opozicija iz RS-a koalirala sa trenutnom bošnjačkom opozicijom u FBiH i HDZ-om, no tada bi imali tijesna 22 glasa. Oni su na sjednici donijeli zaključak da nastave razgovore o formiranju vlasti te da su otvoreni za pregovore sa svim političkim subjektima.

Evaluirali su i situaciju sa izbornim rezultatom konstatujući da je loš. Inače ova stranka je u tri izborna ciklusa na državnom nivou izgubila skoro 100.000 glasača, a na entitetskom otprilike 70.000 i prilično je očigledno da imaju problema.