vijesti
30

Ministarstva sigurnosti i odbrane BiH spremna na reakciju

Piše: J. H.
Foto: Daniel J. Merton/Klix.ba
Foto: Daniel J. Merton/Klix.ba
Ministarstva sigurnosti i odbrane Bosne i Hercegovine spremna su reagovati u slučaju da entitetske civilne zaštite zatraže njihovu pomoć tokom augustovskih poplava u našoj zemlji.

Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton su u najtežim pozicijama kada su u pitanju poplave i klizišta u našoj zemlji. Kako je za Klix.ba kazao Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje, sve nadležne institucije raspolažu informacijama i prate stanje na terenu.

"U komunikaciji smo sa našim kolegama iz civilnih zaštita i Ministarstva odbrane BiH. Radimo adekvatne pripreme u skladu sa našim nadležnostima kako bismo spremno dočekali potrebu za djelovanjem državnih institucija. Nadamo se da do toga neće doći, ali ukoliko situacija bude zahtijevala djelovanje, ministarstva sigurnosti i odbrane bit će spremna da se angažuju", kazao je Agić.

On kaže da za sada nemaju zahtjeva od entiteskih civilnih zaštita za angažmanom državnih službi.

"U pripravnosti smo u Operativno-komunikacijskom centru BiH. Nadamo se da neće doći do poplava takvih razmjera da bi trebale biti uključene institucije države BiH", dodaje naš sagovornik.