vijesti
40

Martonyi i Kurz u Predsjedništvu BiH: Ne potcjenjujemo poteškoće u kojima se nalazi BiH

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić primili su ministra vanjskih poslova Mađarske Jánosa Martonyija i ministra vanjskih poslova Republike Austrije Sebastiana Kurza.

Članovi Predsjedništva BiH zaželjeli su dobrodošlicu dvojici ministara vanjskih poslova dviju tradicionalno prijateljskih i bliskih zemalja Bosni i Hercegovini. Istaknuli su da između Bosne i Hercegovine i Austrije i Mađarske nema otvorenih pitanja, te su pozdravili dobre političke odnose i suradnju triju država, konstatirajući da ima prostora za unapređenje suradnje u svim oblastima, a posebice u gospodarstvu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom današnjeg sastanka članovi Predsjedništva BiH su informirali ministre vanjskih poslova Austrije i Mađarske o aktualnoj unutarnjoj, socijalnoj i političkoj situaciji u BiH, o tijeku provedbe odluke "Sejdić-Finci“ Suda u Strasbourgu, te o zastoju u procesu europske integracije BiH i regionalnoj suradnji uopće, i o sve izraženijoj potrebi pomoći EU i snažnijeg političkog, a ne samo birokratskog dijaloga s Unijom.

Ministri vanjskih poslova Mađarske i Republike Austrije su se zahvalili na srdačnome prijemu, istaknuli su da su dobro informirani o trenutačnoj bh. stvarnosti, te da ne žele da potcjenjuju poteškoće u kojima se nalazi BiH. Govorili su i o kreiranju mogućeg posebnog „novog pristupa“ na putu integracije Bosne i Hercegovine u EU koji bi trebao da uvaži sve bh. specifičnosti, a s ciljom otklanjanja postojećih zastoja kako bi se uvjeti i obveze naše države u procesu pristupanja Europskoj uniji brže ispunjavali.

Također, razgovarano je i o drugim modelima pomoći Europske unije Bosni i Hercegovini i to u rješavanju ekonomskih i socijalnih pitanja, borbi protiv korupcije i kriminala, kao i o efikasnijem i transparentnijem funkcioniranju državnih institucija BiH.