Zabrana tranzita
109

Litvanske sankcije na robu za Kalinjingrad stupaju na snagu

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Litvanske vlasti saopćile su da od danas (subota) stupa na snagu zabrana tranzita preko njihove teritorije u rusku eksklavu Kalinjingrad robe koja je pod sankcijama EU.

Vijest o zabrani je objavio u petak guverner regije Anton Alikhanov.

Na listi sankcija EU posebno se nalaze ugalj, metali, građevinski materijali i napredna tehnologija, a Alikhanov je rekao da će zabrana obuhvatiti oko 50 posto artikala koje Kalinjingrad uvozi.

Pozivajući građane da ne pribjegavaju paničnoj kupovini, Alikhanov je rekao da dva broda već prevoze robu između Kalinjingrada i Sankt Peterburga, a da će još sedam biti u funkciji do kraja godine.

"Naši trajekti će preuzeti sav teret", rekao je on u subotu.

Portparol litvanske željezničke službe potvrdio je sadržaj pisma, ali je odbio dalje komentirati. Ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentar.

Zamjenik litvanskog ministra vanjskih poslova Mantas Adomenas rekao je javnom servisu da njegova institucija čeka "pojašnjenje Evropske komisije o primjeni evropskih sankcija na tranzit tereta u Kalinjingradu".

Smješten između članica EU i NATO-a Poljske i Litvanije, Kalinjingrad prima zalihe iz Rusije željeznicom i plinovodima kroz Litvaniju.

Kalinjingrad, dom sjedišta ruske baltičke flote, je zauzela Crvena armija u aprilu 1945. godine od nacističke Njemačke i predata je Sovjetskom Savezu nakon Drugog svjetskog rata.