Svečana akademija
305

Lazović u Mostaru: Kako je BiH pobjeđivala ranije, tako će pobijediti i sve današnje protivnike

Piše: R. D.
Miro Lazović u Narodnom pozorištu Mostar (Foto: R. D./Klix.ba)
(Foto: R. D./Klix.ba)
Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu proslavljen je Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Mostaru. Uvodno obraćanje održao je Miro Lazović, predsjednik Skupštine BiH u najtežim danima agresije.

Akademija je organizovana uz pokroviteljstvo Edina Mušića, predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i Šerifa Špage, predsjedavajućeg Skupštine HNK.

Lazović je kazao kako mu je drago da Dan državnosti, jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji ove zemlje, obiježava upravo u Hercegovini.

"Dan državnosti Bosne i Hercegovine utemeljen je tako što je 247 delegata ZAVNOBiH-a 25. novembra 1943. godine donijelo Rezoluciju i time utrlo put državnosti, ali i nezavisnosti ove države. On je i njen rođendan. Kada su mnogi kidisali i napadali Bosnu i Hercegovinu, upravo tim vrijednostima vraćena je njena državnost", izjavio je Miro Lazović.

Lazović je ustvrdio i kako današnja Bosna i Hercegovina nije država iz Rezolucije ZAVNOBiH-a te kako nije ni država iz referendumskog pitanja 1991. godine kad je osigurala svoju nezavisnost.

"Ipak, uvjeren sam da isto kako je BiH u svojoj historiji odolijevala brojnim protivnicima koji su kidisali na njenu teritoriju i uvijek ih pobjeđivala, da će pobijediti i ove današnje, vanjske i unutrašnje protivnike", kazao je Lazović, zaželivši da se proslavljanje Dana državnosti BiH proširi na sve njene prostore.

Prije akademije, delegacije su na Šehitlucima položile cvijeće i proučile Fatihu onima koji su državnost BiH odbranili u posljednjem ratu. Još ranije brojne delegacije odale su počast i na Partizanskom spomen groblju.