Posjeta Brazilu
57

Lavrov: Želimo što je prije moguće okončati sukob u Ukrajini, to je u interesu Rusije

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zahvalio je danas Brazilu na naporima u rješavanju rata u Ukrajini uoči posjeta brazilskom predsjedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi, čiji su komentari o ratu uznemirili Washington.

Lavrov i brazilski ministar vanjskih poslova Mauro Vieira obratili su se novinarima nakon sastanka u Brazilu, raspravljajući o planovima za povećanje izvoza mesa u Rusiju i osiguranje uvoza gnojiva za brazilske poljoprivrednike.

Lavrov je zahvalio Brazilu na "shvatanju uzroka situacije u Ukrajini" i rekao da je "Rusiji u interesu da se sukob okonča što je prije moguće".

Lavrov će se kasnije u ponedjeljak sastati s Lulom, koji je predložio formiranje skupine nacija koje nisu uključene u rusko-ukrajinski rat za posredovanje u miru.

Tijekom vikenda, vraćajući se iz Kine gdje je o tome razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, Lula je ponovio svoj poziv zemljama da prestanu isporučivati ​​oružje.

"Sjedinjene Države trebaju prestati poticati rat i početi govoriti o miru", rekao je Lula u obraćanju novinarima koje je prenosila državna TV.

"Pokušavamo izgraditi skupinu zemalja bez ikakvog angažmana u ratu, koje ne žele rat i brane svjetski mir da razgovaraju i s Rusijom i s Ukrajinom", rekao je u odvojenom obraćanju novinarima.

"Ali također moramo razgovarati sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom. Odnosno, moramo uvjeriti ljude da je mir put."

Do sada je od zapadnih zemalja samo francuski predsjednik Emmanuel Macron pozdravio inicijativu.

Kijev, Washington i drugi saveznici kažu da bi prekid vatre sada ostavio Rusiji kontrolu nad teritorijem koji je silom zauzela, a Ukrajina ima pravo tražiti zapadno oružje kako bi istjerala osvajače.

Bijela kuća i SAD State Department nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentarom Lulinih primjedbi.

Ali Michael McCaul, republikanski predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma nazvao je Luline komentare "pogrešnim i nepromišljenim".

"Putin, i samo Putin, odgovoran je za neizazvani rat agresije protiv Ukrajine", rekao je McCaul u izjavi.

Sjedinjene Države i Evropska unija pružaju Ukrajini oružje i drugu potporu otkako je Rusija napala susjednu zemlju prije više od godinu dana. Njemačka je navodno tražila i Brazil da isporuči oružje, ali je Lula to odbio.