Kultura
22

Protest likovnih umjetnika: Naš najveći problem je što nas nema u strankama i politici

Piše: L. Č.
Likovni umjetnici okupljeni u ime nekoliko udruženja prije dva dana su u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu održali okrugli sto pod nazivom "Ko otima likovnu umjetnost umjetnicima?", kojim su izrazili svojevrsni protest i nezadovoljstvo politikom u ovoj oblasti.

Nezadovoljni odnosom političkih struktura i vlasti prema likovnoj umjetnosti u BiH, umjetnici su izrazili nezadovoljstvo prijedlogom Ministarstva kulture i sporta, te odlukom Ministarstva civilnih poslova da Bosnu i Hercegovinu na predstojećem Venecijanskom bijenalu umjetnosti predstavlja režiser Haris Pašović.

"Ako na Bijenale ode neko koga izabere vlast, onda to nije predstavnik Bosne i Hercegovine, onda je to predstavnik bh. vlasti. Pravo da ide ima ko god hoće, ali to nije naš predstavnik", kazala je u razgovoru za Klix.ba Amra Zulfikarpašić u ime Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine, ocijenivši kako je za ovo prije svega odgovorna nekompetentna vlast.

"Kako je uopšte Haris Pašović došao na ideju da bude likovni umjetnik? Zato što je dobar prijatelj sa ministrom Kaplanom. Nemamo ništa protiv toga da Haris Pašović ide na pozorišni festival, mi ćemo biti sretni, ali da stavlja ruku na naš posao zato što misli da zna ono što mi radimo i zato što misli da tu ima novca, to nećemo tolerisati", poručila je Zulfikarpašić.

Kontaktirali smo i Harisa Pašovića koji je kazao kako u ovom trenutku nije u poziciji da komentariše čitavu situaciju.

Likovni umjetnici traže smjenu Straje Krsmanovića

Likovni umjetnici su zatražili i smjenu sadašnjeg direktora Umjetničke galerije BiH Straje Krsmanovića, čiji je zadatak bio da odabere projekat koji će BiH predstavljati na Bijenalu. Nakon što je Umjetnička galerija odustala od ovog projekta, umjetnici mu zamjeraju što je podržao projekt Harisa Pašovića i East West Centra koji je predložen za odlazak na Bijenale.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović u razgovoru za Klix.ba govori kako je protest likovnih umjetnika, kad je u pitanju onaj dio koji se odnosi na njega, pogrešno adresiran.

"Niti Umjetnička galerija, niti ja lično nismo izabrali taj projekat za Veneciju. Komesar te izložbe je Aida Abadžić Hodžić i to je adresa koju treba pitati zašto taj projekat ide u Veneciju", kazao je Krsmanović.

Umjetnička galerija BiH je nosilac projekta odlaska BiH na Bijenale u Veneciji i svojevremeno je imala dogovor sa Muzejem savremene umjetnosti iz Banje Luke za naizmjenično predstavljanje BiH u Veneciji. Krsmanović navodi kako je Umjetnička galerija nažalost morala odustati od projekta jer za njega nije bila spremna ni finansijski ni organizaciono i tu su odluku na vrijeme saopštili i jednom i drugom ministarstvu.

Projekat Harisa Pašovića ipak ne ide na Bijenale?

"To smo uradili prije nego je Venecija uputila zvanični poziv Bosni i Hercegovini za učešće na Bijenalu i mi i dalje nemamo ništa s tim. Sve dalje što se dešavalo je rađeno mimo Galerije", kaže Krsmanović i dodaje kako mu nije jasan razlog iz kojeg mu likovni umjetnici zamjeraju činjenicu da je podržao Harisa Pašovića.

"Nema nikakvog razloga da ja ne podržim i to i bilo šta drugo što je neko drugi odabrao. U ovom slučaju je to Aida Abadžić Hodžić, ugledna likovna teoretičarka i ja lično njoj apsolutno vjerujem, tako da nema razloga da to ne podržim", poručio je Krsmanović.

Dodao je kako mu nije jasno zašto se digla prašina, budući da u konačnici projekat Harisa Pašovića ipak ne ide u Veneciju, jer je zakasnio na prijavu i ne nalazi se u zvaničnom programu Bijenala. Jedini ko će iz BiH zvanično biti na Bijenalu je, navodi, Maja Bajević koju je selektor Bijenala pozvao da učestvuje u centralnoj izložbi ovog kulturnog događaja.

"Stvari se rade netransparentno i u posljednji čas"

Almin Zrno, fotograf i predsjednik ULUPUBIH-a, ističe kako je do ove situacije došlo iz razloga jer su stvari obavljane netransparentno i "u posljednji čas".

"Mislim da bi bilo lijepo da je Strajo Krsmanović jučer došao na okrugli sto i javnost koja je tu bila prisutna izvijestio o svemu tome što je sada rekao vama. Mediji nisu mjesto gdje trebamo razgovarati, nego je to sastanak sa strukovnim udruženjima, a prava prilika za to je bila jučer. Nije više problem u tome ko ide, a ko ne, ovo nije ništa personalno, radi se o tome da su udruženja koja se zaista bave likovnom umjetnošću potpuno izignorisana u čitavoj ovoj priči", kazao je Zrno.

Podsjetio je kako je Krsmanović nosilac projekta odlaska na venecijansko Bijenale onda kada dođe red na umjetnike iz Federacije, te je iz tog razloga trebao prisustvovati okruglom stolu na kojem će se komunicirati "jasno i transparentno i licem u lice".

"Nije bitna kompetentnost, nego trgovanje političkim pozicijama"

Likovni umjetnici su kritikovali i odluku da se za novog ministra kulture i sporta izabere Samer Rešidat, ocijenivši ga nekompetentnim za ovu funkciju, navodeći kako se time ugrožava likovna scena.

"Željko Komšić je u toku svoje predizborne kampanje na prvo mjesto postavljao obećanje da će dovesti stručne ljude na rukovodeća mjesta. Užasno smo povrijeđeni ovim i smatramo uvredom postavljanje za ministra za kulturu čovjeka koji nije kompetentan i koji u svojoj biografiji nema ni tri odlaska u pozorište. Ljude koje srećemo na kulturnim događajima vrlo dobro poznajemo, a čovjek kojeg je Komšić postavio je iz posve drugog svijeta. Nećemo ulaziti u njegovo obrazovanje, ali mi smo pročitali biografiju i nemamo riječi", kazala je Zulfikarpašić, dodavši kako ovaj grad ima dosta kulturnih radnika koji mogu obnašati jednu takvu funkciju.

"Izgleda da se ne traže pametni, kompetentni i sposobni ljudi, nego se trguje političkim pozicijama. Nije uredu da se neko ko nije involviran u naš svijet uči na nama, neka se uči negdje drugo", poručila je umjetnica.

"Likovnih umjetnika nema u politici i to je vjerovatno ono što nam se sad osvetilo. Nema nas u strankama, dok su pozorišni radnici većinom na vrijeme shvatili važnost političkog učešća. Da li je vrijeme da se i mi nađemo na listama na sljedećim izborima da bismo mogli ostvariti neka svoja prava?", pita se Admir Mujkić, likovni umjetnik i predsjednik ULUBIH-a.