vijesti
128

KS: Dvije privatne ordinacije od sutra će pružati usluge porodične medicine

FENA
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Eldan Lokmić i direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo Kenan Crnkić potpisali su danas Ugovor o pružanju usluga porodične medicine s predstavnicima dviju privatnih poliklinika koje su izabrane putem javnog tendera za ovaj projekt.

Na osnovu tog ugovora građani Kantona Sarajevo, osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, od sutra će usluge porodične medicine moći koristiti u privatnim poliklinikama Atrijum i Eurofarm, sa zdravstvenom knjižicom i bez ikakvih dodatnih troškova po potpuno istim uvjetima.

Crnkić je kazao da će se 180.000 pacijenata po instituciji moći opredijeliti za korištenje usluga u domenu porodične medicine.

Ugovori su potpisani na godinu dana, a Crnkić je naglasio da je cilj povećanje konkurentnost te informiranje javnosti i domova zdravlja da bi shvatili da privatne ustanove imaju ambiciju, volju i želju da pruže usluge porodične medicine te da građanima bude pružena sloboda izbora, a što je, kako je naveo, i najvažniji segment ideje.

"Građani će moći koristiti sve usluge porodične medicine u dvjema privatnim ustanovama kao što su potpisivanje lijekova na recept, otvaranja bolovanja i druge usluge", pojasnio je Crnkić.

Dodao je da to predstavlja pionirski poduhvat te da će predstavnici Zavoda nastaviti razvijanje ideje u saradnji s resornim ministarstvom.

Ministar Eldan Lokmić je kazao da je uvođenje privatne praske u sistem javnog zdravstva novina u KS-u te da se takva ideja realizira prvi put u ''modernom uređenju zdravstvenog sistema''.

Po njegovim riječima dvije izabrane ordinacije, koje će pacijenti moći koristiti od sutra, vrhunski su uređene i kadrovski osposobljene.

Ministar Lokmić smatra da će realizacija ideje doprinijeti povećanju kvalitete zdravstvenih usluga te smanjenju čekanja na prijem kod ljekara.

"Ugovori, prema mom mišljenju, imaju historijski značaj bez obzira na to što je ideja na početku", naglasio je Lokmić.