Policijska blokada
28

Krajiški specijalci u Bosanskoj Otoci spriječili migrantima put ka Bihaću

Piše: M. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pripadnici Jedinice za podršku MInistarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona dočekali su u mjestu Bosanska Otoka kod Bosanske Krupe, pola sata prije ponoći, Talgo voz sa grupom od 130 migranata koja je u poslijepodnevnim satima krenula iz Sarajeva prema Bihaću.

Specijalci su u ovom naselju nakon što je voz stao na stanici blokirali Talgo voz i migrantima onemogućili nastavak vožnje do Bihaća.

"Zaustavljanje migranata u Otoci tek je prvi korak u akciji koja će trajati cijelu noć. Policajci su naprosto "živi štit" da migranti ne prođu dalje na područje Unsko-sanskog kantona obzirom da je na nivou Kantona donesena odluka o maksimalnom broju kapaciteta za migrante u USK,a taj broj je odavno premašen", kazao je za Klix.ba dobro upućen policijski izvor.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Presretanje" voza na granici USK nakon što iz Blatne, posljednjeg naselja u entitetu Republika Srpska, uslijedilo je nakon što je došao u Bosansku Otoku, veliku mjesnu zajednicu Bosanske Krupe. To je postala uobičajena višemjesečna aktivnost krajiških specijalaca.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Noć će biti neizvjesna, kako nam je rekao naš izvor. Migranti će pokušavati pod okriljem noći, pješice, angažirajući motorna vozila i na druge načine da prođu policijske patrole.

Njihov cilj je samo jedan - da se preko pograničnog područja BIhaća na bilo koji način dokopaju područja Hrvatske odnosno Evropske unije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kako smo već izvijestili Talgo voz je oko 17 sati krenuo iz Sarajeva, a nakon toga se prethodno 21 sat zaustavio na željezničkoj stanici u Banjoj Luci, a migrantima nije bilo dozvoljeno da napuštaju stanicu. Prostor su osiguravali pripadnici MUP-a Republike Srpske. Grupi migranata se u Banjoj Luci priključilo još njih deset.