politički aktivizam
96

Korak naprijed za mlade: Kako je Omladinski pokret Revolt motivirao mlade da izađu na izbore

Klix.ba
U posljednje vrijeme često se vodi rasprava oko pitanja da li su mladi zainteresirani za izborne procese ili su samo pasivni posmatrači svega što se dešava oko njih.

Mnogo je različitih mišljenja, ali važno je da postoje pozitivni primjeri koji se trude dati odgovor, a koje je samo potrebno pronaći. Zato nas ova priča vodi u Tuzlu, u Omladinski pokret Revolt. Krase ga mladost, želja za znanjem i boljim sutra, brojna prijateljstva i poznanstva, te svakodnevni rad i trud u želji za napretkom.

Primjer Grada Tuzle pokazuje da u Bosni i Hercegovini postoje gradovi naklonjeni mladim ljudima. Tuzla je uspješno usvojila Strategiju prema mladima izrađenu na osnovu istraživanja, a u izradi strategije su učestvovale omladinske organizacije. Ovo je jedan od rijetkih gradova koji je osigurao minimum zakonskih mjera na planu rada s mladima, pa tako mladi imaju prostor za rad, osiguran budžet, ali i mjesto u Komisiji za mlade, obrazovanje i sport. Sve aktivnosti za mlade podržava certificirana službenica za mlade. Tuzla je pokazatelj da Zakon o mladima FBiH jeste provodiv i da mladi mogu dobiti potrebnu podršku vlasti.

Mladi kažu da cilj Omladinskog pokreta Revolt iz Tuzle, nikada nije bio samo pronaći probleme i govoriti o njima, nego i ponuditi rješenja. Upravo zbog toga, ovo Udruženje doživljavaju kao vrlo pristupačno i prijateljski naklonjeno njima i njihovim idejama.

Ideja za "Školu političkog aktivizma" proizašla je iz stalnih komplikacija i procedura s kojima se susreću mladi, a posebno studenti u zemlji u kojoj je važno biti dio rješenja za raspetljavanje kompleksnog sistema. Njihova svakodnevna borba sa sistemom i lokalna politika koju prati previše proceduralnih obaveza, bili su motivacija za aktivnosti koje su donijele brojne male promjene u živote mladih, nudeći im prilike koje im se, nažalost, ne pružaju često.

U predizbornom periodu u Bosni i Hercegovini, ovi vrijedni mladi ljudi radili su na upoznavanju svojih vršnjaka sa političkim sistemom BiH i učenju kako pratiti rad političara koje biraju. Učesnici radionice su, nakon ovog iskustva, bili više motivirani boriti se za sebe i svoju zajednicu. Ono što spaja sve mlade koji su dio Omladinskog pokreta Revolt jeste želja za aktivizmom i promjenama. Tako je Revolt okupio mlade ljude koji su jasno poslali poruku kako mladi nisu pasivni, već jako zainteresirani za izlazak na izbore i promjenu trenutnog stanja.

Nakon radionice, mladi su se odlučili izraziti i kroz umjetnost, pa su iscrtali grafit "Birajmo drugačije" na jednom od napuštenih objekata u Tuzli i snimili pet edukativnih videa o demokratiji, demokratskom društvu, ali i kako i zašto glasati na izborima. Osim što su uljepšali ovaj djelić grada, na kreativan način su poslali poruku da žele i da hoće učestvovati u izbornom procesu, ostavljajući ovu poruku i novim generacijama koje čeka isti zadatak.

Ovaj projekt uspio je uputiti ih i objasniti im da nije dovoljna samo želja. To je tek početak, jedan od koraka potrebnih za pokretanje malih promjena koje iz dana u dan mogu da rastu!

Almasa Bečić, predsjednica Omladinskog pokreta Revolt, kaže da je "Škola političkog aktivizma" osvijestila i pripremila mlade ljude da glasaju na izborima, motivirala ih da se aktiviraju i svojim glasom budu pokretači promjena. Također, istakla je kako su savjeti mladih uveliko doprinijeli kvaliteti ovih aktivnosti, što je izuzetno važno, jer se kroz aktivnosti pokušalo uticati na bolju političku pismenost kod mladih. Korak po korak, rezultati truda i svakodnevnog uspjeha mladih koji čine Omladinski pokret Revolt, iz dana u dan rastu. Kažu da im pohvale znače da idu dalje, da postižu više i bolje. Tako i ova priča nastoji biti motivacija i jedan mali razlog za još mnogo lijepih i uspješnih priča.

Napori Omladinskog pokreta Revolt podržani su saradnjom Instituta za razvoj mladih KULT i Grada Tuzla, a u okviru inicijative Capacity Building Works. Pored Omladinskog pokreta Revolt, podržani su projekti još tri organizacije koje nastoje kreirati bolje prilike za mlade, a to su: Udruženje "Pozorište mladih Tuzla", Udruženje mladih žena "GirlTHing" i Udruženje "Mladi Tuzle".

Inicijativu Capacity Building Works podržava Vlada Švicarske, a provodi Institut za razvoj mladih KULT.