Svečana akademija NiP-a
393

Konaković poručio iz Travnika: Država je privilegija, trebaju nas voditi najbolji među nama

M. G.
Večeras je u Travniku održana svečana Akademija Naroda i Pravde povodom Dana nezavisnosti BiH na kojoj se govorilo o prijelomnim događajima bosanskohercegovačke historije koji su iznjedrili nezavisnu, suverenu i samostalnu Bosnu i Hercegovinu.

Na Akademiji je, između ostalih, govorio i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković koji je rekao da je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma prošlo 25 godina koji je donio kakav-takav mir.

„Dug je period 25 godina, jedna četvrtina vijeka. Taj period vidim kao drugo poluvrijeme u kojem je propušteno da se naprave dodatni iskoraci. U prvom poluvremenu, tokom ratnih godina, vodili su nas najbolji među nama, naši komandanti Armije, jedinica, četa, i očuvali smo državu. U ovom drugom poluvremenu nisu nas vodili najbolji među nama i, nažalost, imamo takvu situaciju da nam se svake godine iseljava jedan grad veličine Travnika", kazao je Konaković.

Dodao je da se sutra, dan poslije Dana nezavisnosti, dešava jedan težak i simboličan gest, jer dok je vakcinacija počela i u trećim zemljama svijeta, sutra u Sarajevo dolazi Aleksandar Vučić i donosi pet hiljada vakcina i mi ga još dočekujemo i aplaudiramo mu.

"To je primjer koji pokazuje zašto je ljudima teško shvatiti kolika je država privilegija jer je ovdje napravljen jedan nakaradni sistem koji urušava institucije, ubija nadu, gdje nepravda ljude tjera iz ove zemlje. Ovo je analiza stanja koja nas ne demotivira, ovo su stvari koji nam daju energiju da se borimo svim srcem i energijom. Mi jasno vidimo rješenja za ovo stanje a to je borba protiv korupcije i lopovluka te imenovanje na odgovorne funkcije stručnih osoba", kazao je Konaković.

Amir Kliko
Amir Kliko

Historičar dr. Amir Kliko u svom izlaganju na svečanoj Akademiji podsjetio je na historijski razvoj i put koji je prošla Bosna i Hercegovina sa posebnim osvrtom na kraj 19. i 20. stoljeća.

"Možemo zaključiti da je prvi dio referendumskog pitanja u svom najznačajnijem dijelu ostvaren. Bosna i Hercegovina je danas nezavisna država u svojim prijeratnim granicama. Drugi dio referendumskog pitanja, nažalost, ostao je neostvaren. Nema ravnopravnosti bosanskohercegovačkih naroda na svakom dijelu njihove domovine Bosne i Hercegovine. Borba za ravnopravnost još traje i od te se bitke ne smije odustati do konačne pobjede", istakao je Kliko.

Haris Kaniža
Haris Kaniža

Haris Kaniža, predsjednik Povjereništva Naroda i Pravde Srednjobosanskog kantona (SBK) i kandidat za načelnika Općine Travnik u svom je obraćanju istakao kako mu je posebna čast što Narod i Pravda Dan nezavisnosti obilježava u Travniku, vezirskom gradu i nekadašnjoj prijestolnici naše zemlje, ali je bio i mjesto u kojem je organiziran otpor agresiji.