vijesti
0

Kolektivna stambena izgradnje na lokalitetu "Banovac"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Definiranje nastavka aktivnosti za realizaciju potpisanog Sporazuma o predinvestiranju u imovinskopravno rješavanje i izgradnju primarne materijalne infrastrukture za pokretanje kolektivne stambene izgradnje na lokalitetu "Banovac" u općini Ilijaš, bio je povod današnjeg sastanka ministrice stambene politike Kantona Sarajevo Mersihe Slipičević i načelnika ove općine Nusreta Mašića.

Upriličen je i obilazak lokacije na kojoj je u prvoj fazi projekta planirana gradnja triju objekata kolektivnog stanovanja za rješavanje stambenih pitanja mladih putem kupovine stanova pod povoljnijim uvjetima.

Ministarstvo stambene politike je Oćini Ilijaš uplatilo sredstva od 1.000.000 KM, od kojih je, po riječima načelnika Mašića, 748.138,43 KM Općina utrošila na otkup zemljišta za buduću gradnju, priključak na vodovodnu mrežu i izmještanje elektroobjekata, dok je planirano da se preostalih 251.861,57 KM utroši na izgradnju dijela nove saobraćajnice od ulice Banovac do tržnog centra "Konzum" kao i izmještanje stare i dovođenje nove toplovodne mreže u zoni buduće gradnje objekata.

  • Okončana je procedura za izbor investitora izgradnje jednog objekta. Radi se o firmi "Fazum gradnja" d.o.o. Ilijaš kojoj je data dozvola za obavljanje pripremnih radova, a u toku je procedura za izdavanje građevinske dozvole. Također je u toku priprema javnog natječaja za izbor investitora gradnje preostale dvije lamele, informirao je ministricu načelnik Mašić.

Naglasio je da će cijena građevinskog zemljišta biti značajno smanjena.

  • Očekujemo da će povoljna cijena građevinskog zemljišta biti atraktivna za potencijale investitore, kao i da će izgradnja prve lamele početi što prije, izjavila je minstrica Slipičević, dodajući da je riječ o interesantnoj lokaciji, s obzirom na to da se nalazi u centralnom dijelu općine, blizu škole, tržnog centra i ostalih sadržaja bitnih za ugodan život.

Na osnovu Sporazuma o predinvestiranju u imovinskopravno rješavanje i izgradnju primarne materijalne infrastrukture za pokretanje kolektivne stambene izgradnje na lokalitetu "Banovac " potpisanog s Ministarstvom stambene politike KS-a, Općina Ilijaš obavezala se da u okviru prodaje uređenog građevinskog zemljišta obaveže potencijalne investitore da osiguraju 40 posto stambenih jedinica za potrebe mladih, kao i njihovu prodaju po dogovorenoj cijeni čija kalkulacija će biti stvarni troškovi izgradnje uvećani za maksimalno 10 posto za koje će investitor potpisati sporazum s resornim ministarstvom, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.