Javni interes
1

Mladi u Sarajevu mogu kupiti stanove po nižoj cijeni

Piše: N. J.
Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo opredijeljeno je za snižavanje cijena stanova za mlade, a dosad je u tom smislu postignut dogovor sa Fondom Kantona Sarajevo za izgradnju stanova.

Ministarstvo i Fond su potpisali aneks sporazuma, čime je osigurana niža cijena stanova na lokalitetu Rosulje, općina Vogošća, gdje je dosad kvadrat koštao 1635 KM sa PDV-om. Ova cijena je dogovorena još 2008. godine, a sada je dogovorena niža cijena koja iznosi 1580 KM sa PDV-om po kvadratu.

"Način finansiranja kupovine stana pod povoljnijim uslovima utvrđuje investitor i odabrani kandidat sa rang-liste koji je potpisao predugovor o kupovini stana. Stan ne može biti veći od trosobnog stana ili stana površine 80m2, a sve u skladu s Odlukom o kategoriji osoba, uslovima i kriterijima za rješavanje stambenog pitanja na koju saglasnost daje Skupština Kantona Sarajevo.

Fond KS za izgradnju stanova je osigurao vlastitu kreditnu liniju koja podrazumijeva uplatu od 30 posto učešća, a ostatak duga na beskamatne rate sa rokom otplate od pet godina. Ministarstvo je u saradnji sa investitorom osiguralo i još nižu cijenu, ukoliko se radi o jednokratnoj uplati, od 1520 KM sa PDV-om za kvadrat", istakla je ministrica stambene politike KS Mersiha Slipičević.

Ona ističe kako dodatnu pomoć mogu osigurati općine odricanjem od naknade za gradsko građevinsko zemljište, kako bi se pomoglo opremanje lokacija i dovođenje infrastrukture i time osigurala jeftinija gradnja, čime bi konačna cijena stanova bila niža i do 30 posto.

"Također, učešće u rješavanju problema kupovine stana po povoljnijim uslovima za mlade moraju preuzeti i banke, koje bi mogle ponuditi duži rok otplate kredita, npr. do 20 godina, sa minimalnim učešćem proizvodne cijene stana i minimalnom godišnjom kamatom", istakla je ministrica Slipičević, navodeći kako je potrebno primijeniti sveobuhvatan plan koji će potaknuti ne samo ovu problematiku, već cjelokupnu ekonomiju.

"U ovom trenutku bi bilo dobro kada bi banke smanjile kamatne stope, tako bi se stvorila pozitivna klima pri rješavanju ovog veoma značajnog pitanja od javnog interesa", navela je ministrica, te dodala kako je Ministarstvo spremno i dalje, pored ostalih aktivnosti, izdvajati novac kako bi se mladoj populaciji u Kantonu Sarajevo pomoglo pri rješavanju stambene problematike.