Presuda Kovačević
115

Kearns: BiH se mora odmaknuti od izbornog sistema zasnovanog na etničkoj pripadnosti

S. Š.
Alicia Kearns (Screenshot: The Spectator)
Alicia Kearns (Screenshot: The Spectator)
Predsjedavajuća Komiteta za vanjske poslove Donjeg doma Parlamenta Velike Britanije Alicia Kearns komentarisala je presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Slaven Kovačević protiv BiH".

Prema njenom mišljenju, radi se o značajnoj presudi suda u kojem je sud presudio da, kako to Kearns navodi, "etno-teritorijalni sistem glasanja u BiH krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima". To će, dodaje ona, imati značajne posljedice po Ustav BiH zasnovan na Dejtonu.

"Sud smatra da postojeći ustavni sistem BiH krši pravo na slobodne i demokratske izbore i da je diskriminatoran u pridavanju većeg značaja etničkoj pripadnosti, a ne državljanstvu. Dugo sam tvrdila da je potrebno odmaknuti se od etno-politike", piše Kearns.

Nastavlja, potom, kako ovakva presuda zadaje težak udarac postojećem sistemu Bosne, koji zadržava privilegije za "konstitutivne narode" zemlje.

Ističe da nacionalne manjine i građani moraju imati isti položaj kao pripadnici konstitutivnih naroda, što trenutno nemaju.

"Presuda također ima ozbiljne posljedice po sastav Predsjedništva BiH i izbore za Dom naroda, gdje su izborni sistemi ukorijenjeni u balansiranju uticaja konstitutivnih naroda. Etno kvote i ograničenja istinske slobode glasa", kaže Kearns.

"BiH se mora odmaknuti od izbornog sistema zasnovanog na etničkoj pripadnosti, na sistem zasnovan na državljanstvu", dodaje Kearns.

Naglašava da, ako BiH želi napredovati putem pristupanja EU – tek jučer je Charles Michel najavio veliki pritisak na proširenje EU do 2030. godine - izborna reforma je neophodna.

"Nadamo se da bi presuda Evropskog suda trebala dati poticaj za značajne demokratske promjene", zaključuje ona.