Podrška Reisul-uleme
118

Kavazović: Slučaj ef. Mahića iz Kozarca govori da pritisci na imame i povratnike u RS-u još traju

B. H.
Foto: MINA
Foto: MINA
Na današnjem naučnom skupu "Uloga i značaj imama u procesu povratka" u Sarajevu obratio se i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i kazao kao povratnike ne smiju zastrašiti stalni pristisci iz RS-a.

Kavazović je kazao kako su imami imali veliku ulogu u procesu povratka izbjeglica nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu.

"Povratak je dobivao na zamahu i događao se, skoro isključivo, samo tamo gdje su se vraćali imami i gdje je iznova nicao džemat. Ne mogu a da, kao reisul-ulema, ne izrazim svoje divljenje našim imamima. Lično su mi poznati mnogi izazovi s kojima su se imami u raznim mjestima suočavali na početku svoga povratka, pri ponovnom učenju ezana, prvim okupljanjima džematlija. Za to je bila potrebna ne samo posvećenost i odlučnost, već i hrabrost. I imami su je pokazivali, naročito mlađi među njima. Da se oni nisu tako postavili, mnogi od džemata više ne bi postojali", kazao je Kavazović.

Dodao je kako posljednjih godina svjedočimo pritiscima na povratnike u RS-u, da se obeshrabre i odustanu od svog prava na povratak.

"Nažalost, neke od nas su u tome i obeshrabrili. Uporedo s tim, vršili su veliki pritisak na imame, ciljano. Svjedočimo tome i ovih dana, na primjeru glavnog imama Amira Mahića iz Kozarca. Podsjećam nas da zločini koji su počinjeni od strane vojske i policije RS-a za prve žrtve su im poslužili imami, koje su ubijani na najsvirepiji način. Uprkos svim pritiscima, koje poduzimaju i ovih dana i u buduće neće nas zaplašiti ili ušutkati, mi ćemo jasno govoriti i boriti se za našu zemlju, zajedno s našim narodom", istakao je Kavazović.

Reisul-ulema Kavazović je kazao kako je uvjeren da će proći vrijeme politika koje su trenutno na sceni i koje nastoje ugušiti sve što ima bosansko obilježje.

"One će otići će sa scene, akobogda poražene, a mi ćemo ostati", kazao je Kavazović.