|

Kako su zločinci Milana Lukića mučki ubili 16 bošnjačkih civila iz Sjeverina

Kako su zločinci Milana Lukića mučki ubili 16 bošnjačkih civila iz Sjeverina
49
I. Č.
22.10.2019. u 13:29
0
komentara
49

dijeljenja
Kako su zločinci Milana Lukića mučki ubili 16 bošnjačkih civila iz Sjeverina Foto: Anadolija/Arhiv Klixa
Pripadnici srpske paravojne formacije "Osvetnici", kojom je komandovao Milan Lukić, su na današnji dan prije 27 godina oteli 16 bošnjačkih civila iz Sjeverina (Priboj, Srbija), saopćilo je Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva.
"Oteto je 16 osoba bošnjačke nacionalnosti koje su iz sela Sjeverin autobusom krenule na posao u Priboj. Autobus je zaustavljen u selu Mioče (Rudo, BiH), na putu za Priboj, a tom prilikom su iz autobusa izvedeni samo pripadnici bošnjačke nacionalnosti – 15 muškaraca i jedna žena. Kamionom koji je bio parkiran pred kafanom 'Amfora' odvezeni su u hotel Vilina vlas u Višegrad. Poslije nekoliko dana psihičke i fizičke torture civili su strijeljani, a tijela su bačena u Drinu. Sve žrtve su bile državljani Savezne Republike Jugoslavije. Za ovaj zločin Okružni sud u Beogradu je osudio Đorđa Ševića na 15 godina zatvora te Dragutina Dragićevića, Milana Lukića i Olivera Krsmanovića na po 20 godina zatvora", saopćio je UDIK.

Koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić ističe da je to bio prvi ratni zločin nad građanima Savezne Republike Jugoslavije, koji se dogodio uz dopuštenje vlasti tadašnje SRJ, jer su žrtve bili civili, sandžački Bošnjaci koji su bili uzorni građani te države.

"Ovim zločinom, kao i otmicom u Štrpcima, zastrašivani su Bošnjaci u Sandžaku, ali i na teritoriji cijele Savezne Republike Jugoslavije. Da stvar bude strašnija, nalogodavci otmice civila iz Sjeverina do danas nisu otkriveni, a članovima porodica stradalih se negira status civilnih žrtava rata", rekao je Ćudić.

Ubijeni civili iz Sjeverina su Alija Mandal, Derviš Softić, Esad Džihić, Idriz Gibović, Hajrudin Sajtarević, Medredin Hodžić, Mehmed Šebo, Meho Hodžić, Mevlida Koldžić-Hodžić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Mustafa Bajramović, Muzafer Hadžić, Ramahudin Ćatović, Ramiz Begović i Sead Pecikoza.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.