Ko tebe kamenom...
112

Kad je funkcija važnija od naroda: Imenovanje direktora Elektroprijenosa BiH posvađalo SDA i HDZ

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Odluka predsjednika Vlade Federacije Bosne i Hercegovina Fadila Novalića da uskrati podršku Mati Žariću u borbi za funkciju generalnog direktora Elektroprijenosa BiH posvađala je koaliciju SDA-HDZ BiH zbog čega je blokirana kompletna vlast u entitetu FBiH. To je još jedan dokaz da su imenovanja političkih funkcionera strankama u BiH važnija od bilo kakvog javnog interesa.

Premijer FBiH Fadil Novalić je, u svojstvu člana Skupštine Elektroprijenosa BiH iz Federacije BiH, uputio Skupštini akcionara, Upravnom odboru, Upravi i članici Skupštine Elektroprijenosa iz RS-a Željki Cvijanović dopis naslovljen kao "Informacija organima upravljanja Elektroprijenosa BiH - Elektroprenosa BiH a.d. Banja Luka".

"Gospodin Žarić izgubio je povjerenje dioničara iz Federacije BiH. Shodno tome on nema podršku za nastavak obavljanja dužnosti generalnog direktora jer bi svako drugo postupanje predstavljalo povredu ravnopravne zastupljenosti konstituvnih naroda utvrđenu Zakonom o osnivanju Kompanije za prijenos električne energije u BiH", napisao je Novalić.

Novalić je jasno naveo i da dioničar i član Skupštine Elektroprijenosa BiH iz Federacije BiH ne snosi posljedice koje proizilaze zbog nedonošenja zakonitih i statutarnih odluka na Skupštini Elektroprijenosa BiH od 29. decembra 2017. godine.

Ubrzo nakon ovog dopisa uslijedili su problemi u Vlade Federacije BiH. Vidno nezadovoljni Novalićevom odlukom, ministri iz reda HDZ-a BiH odlučili su da zajedno s ministrima iz SBB-a ne podrže imenovanje Šerifa Isovića na mjesto direktora Porezne uprave FBiH i to na sjednici održanoj 8. februara 2018. godine.

Predsjednik Vlade FBiH sjednicu je prekinuo, a kako je kazao na konferenciji za medije, to je uradio s ciljem zaštite zakonitosti rada. Od početka februara do danas nije održana nijedna redovna sjednica Vlade FBiH, što znači da izvršna vlast entiteta nije redovno zasjedala više od mjesec dana.

Borbe za pozicije unutar koalicije u FBiH još jednom pokazuju tačnost tvrdnji da je politika u našoj zemlji postala svrha sama sebi. Vlasti FBiH u ovom mandatu uglavnom su se bavile postavljanjem i imenovanjem stranačkih funkcionera preko kojih, u zemlji s dobrim udjelom državnog vlasništva u privredi, kontroliše kompletno skoro sve procese.

Mate Žarić je neko ko važi za osobu veoma blisku HDZ-u BiH i predsjedniku ove stranke Draganu Čoviću. U periodu od 1995. do 1996. godine obavljao je poslove direktora u JP Parkovi prirode Blidinje. Od 1997. do 1999. godine paralelno je obnašao dužnost ministra u Ministarstvu prometa i veza Vlade HNK i dužnost zamjenika ministra civilnih poslova i komunikacija u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

U martu 1999. imenovan je na funkciju generalnog direktora JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar gdje ostaje do 2003. godine, kada preuzima funkciju savjetnika generalnog direktora i na njoj ostaje do maja iste godine. Od maja 2003. do maja 2008. godine u kompaniji Dalekovod d.d. Zagreb obavlja funkciju rukovodioca programa u poslovnoj jedinici Inženjering.

Djelatnost Elektroprijenosa BiH je prijenos električne energije i sve djelatnosti u vezi s prijenosom električne energije, koje uključuju, ali se ne ograničavaju na prijenos električne energije, održavanje, izgradnju i proširenje elektroprijenosne mreže u Bosni i Hercegovini. Djelatnost kompanije koja ima prirodni monopol na tržištu reguliše Državna regulatorna komisija za prijenos električne energije (DERK).