vijesti
1

Južnoafrikanci se opraštaju od Mandele: Cvijeće i svijeće kod spomenika u Johannesburgu

Anadolija
Prošlosedmična smrt bivšeg južnoafričkog predsjednika i dobitnika Nobelove nagrade za mir Nelsona Mandele glavna je tema svjetskih medija, a dok traju pripreme za njegovu sahranu, brojni poštovaoci njegovog djela obilaze Mandelinu kuću u Johannnesburgu u kojoj je živio 50 godina.

Tokom cijele sedmice se u svim dijelovima Južnoafričke Republike održavaju različiti programi sječanja na lik i djelo Mandele, a kuća u kojoj je živio u periodu 1946.-1996. godine preplavljena je znatiželjnim posjetiocima. Riječ je o malom dvosobnom objektu koji se danas koristi kao Mandelin muzej. Zanimljivo je da većina Južnoafrikanaca u Mandelin muzej dovodi i svoju djecu.

Sve prilazne ceste Muzeju su blokirane posjetiocima, a pored molitvi za Mandelu, posjetioci izvode i tradicionalne plesove i pjesme kojima se sjećaju velikog lidera i borca za ljudska prava u zemlji i svijetu.

Trg Nelsona Mandele u mjestu Sandton u Johannesburgu još je jedno od stjecišta poštovalaca njegovog djela, a kod njegovog kipa, koji je visok sedam metara, ljudi ostavljaju cvijeće. Pored cvijeća, posjetici i djeca na Trgu pale i elektronske svijeće.

Na Trgu je postavljen i veliki ekran na kojem se uživo prenose i druge svečane manifestacije sjećanja na Mandelu.

Brojne svjetske medijske kuće stižu u Južnoafričku Republiku kako bi pratili posljednji ispraćaj Madnele, a južnoafričke vlasti preživljavaju pravu krizu zbog problema akreditacije svih zainteresiranih.

Medijski centar u Nasrec Expo Centru u Johannesburgu preplavili su novinari međunarodnih medija, a iz Centra im je javljeno da će zahtjevi za akreditacije predati u posljednja dva dana biti naknadno razmatrani, što je izazvalo buru negodovanja.

Hoteli i svi drugi smještajni kapaciteti Johannesburga su popunjeni.

Mandela će biti sahranjen 15. decembra.