U Banjoj Luci i Mostaru
79

Izraelska ambasadorica se susrela s Dodikom, Cvijanović i Čovićem, razgovarano i o Južnoj interkonekciji

B. R.
Galit Peleg, ambasadorica Izraela (Foto: FENA)
Galit Peleg, ambasadorica Izraela (Foto: FENA)
Izraelska ambasadorica Galit Peleg je razgovarala s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom (SNSD), članicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović (SNSD) i predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

Kako su saopćili iz Ambasade Izraela, Peleg je s Dodikom i Cvijanović razgovarala 28. februara u Banjoj Luci, i to o "zločinima koje su 7. oktobra počinili teroristi Hamasa" i "pravu Izraela na zaštitu svojih građana". Naveli su da je razgovor bio fokusiran na, kako su naglasili, hitnu potrebu za uspostavom dijaloga i težnji mirnim rješenjima.

Osim toga, kako su ukazali, razgovarali su o korištenju obnovljivih izvora energije i potencijalnim izraelskim investicijama u RS-u putem Privredne komore Izraela u Bosni i Hercegovine. Istakli su da je Dodik iskazao predanost RS-a produbljivanju saradnje s Izraelom na svim područjima.

Ambasadorica Peleg je s Čovićem razgovarala 29. februara u Mostaru. Ukazali su da je Čović obrazložio političku situaciju u Bosni i Hercegovini, naglasivši potrebu za stabilnim političkim dijalogom i značajnim iskoracima na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Čović je ukazao je na, kako su naveli, važnost energetske diverzifikacije i istakao je značaj plinovoda Južna interkonekcija za energetsku nezavisnost Bosne i Hercegovine. Peleg je iskazala izraelsku podršku, kako su saopćili iz Ambasade Izraela, naporima Čovića za "poboljšanje energetske nezavisnosti Bosne i Hercegovine" te "iščekivanje nastavka ekonomske saradnje i odličnih odnosa između dviju prijateljskih država".

Čović je izrazio saosjećanje prema "potrebi Izraela da zaštiti svoje građane od vladavine terorista Hamasa", saopćili su iz Ambasade Izraela.