vijesti
0

Iznošenje završnih riječi na suđenju Šešelju počinje 5. marta

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Iznošenje završnih riječi u postupku protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja počeće idućeg ponedjeljka, 5. marta, saopštila je danas portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić. Tužilaštvo će završnu riječ iznositi do srijede, 7. marta, nakon čega će uslijediti iznošenje završne riječi optuženog od 12. do 15. marta. Šešelju se u Tribunalu sudi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene nad nesrpskim stanovništvom u velikim dijelovima BiH, Hrvatske i Vojvodine, u periodu od 1991. do 1994. godine. Optužnica je podignuta je 14. februara 2003. godine. U pritvor Međunarodnog suda Šešelj je prebačen 24. februara 2003. nakon što se dobrovoljno predao.

Na suđenju koje je počelo 7. novembra 2007. godine, tužilaštvo je pozvalo 72 svjedoka, pretresno vijeće je pozvalo ukupno 10 svjedoka, dok Šešelj nije iznosio dokaze odbrane.

Obje strane su dostavile svoje završne pretresne podneske na povjerljivoj osnovi. 

Komentarišući zahtev generala Ratka Mladića da mu se donese uniforma, Jelačićeva je rekla da je na sudijama da o tome odluče. 

"U sudnici su se do sada u uniformi pojavljivali svjedoci koji su još aktivni u službi, ali ne i optuženi, ali na sudijama je da odluče da li oni mogu da nose uniformu ili sportsku odjeću. U Pritvorskoj jedinici nije dozvoljeno da se nosi uniforma", rekla je Jelačićeva na redovnoj konferenciji za novinare.