Haški tribunal
0

Tužilaštvo tvrdi da je dokazalo krivicu Vojislava Šešelja

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Zastupnici optužbe Haškog tribunala tvrde da su danas dokazali ulogu lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja u zločinima koji su od 1991. do 1994. godine počinjeni nad nesrpskim stanovništvom u BiH, Hrvatskoj i u Vojvodini.

Drugog dana izlaganja završnih riječi, tužioci su tvrdili da je Šešelj, kao kvazi-vojnički političar, odlučivao gdje će se slati dobrovoljce koji su identifikovani kao "šešeljevci" i da je on postavljao komandante dobrovoljačkih jedinica.

"Gdje god su 'šešeljevci' išli, činjeni su zločini", rekla je tužilac Liza Birsej. 

Ona je istakla da je Šešeljevu ulogu najbolje opisala nekadašnji predsjednik RS Biljana Plavšić, koja je rekla da je on motivisao srpske borce i plašio nesrpsko stanovništvo.

"Šešelj nikada nije prestao da korisiti svoju propagandu mržnje i to čini i danas", istakla je Lisa Birsej. 

Tužioci su se posebno osvrnuli na učešće "šešeljevaca" u zločinima počinjenim na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara, u novembru 1991. godine, naglasivši da je "optuženi fizički povezan sa počiniocima zločina". 

Tužilac Ulrih Miselmajer govorio je o obrascima koji su u okviru plana učesnika udruženog zločinačkog poduhvata primijenjeni u Voćinu, Bijeljini, Bosanskom Šamcu i Brčkom. On je naveo da je optuženi u svom završnom podnesku osporavao saradnju sa pripadnicima Srpske dobrovoljačke garde (SDG) Željka Ražnatovića Arkana, ali da su svjedoci to potvrdili. 
Šešelj je uložio primjedbu na prevodioca koji je, kako je rekao, pogrešno preveo tekst pjesme koju su srpski dobrovoljci pjevali. 

"Kako može prevodilac da kreira završnu riječ tužilaštva", upitao je Šešelj i zatražio da se iz službe izbaci prevodilac koji je tekst "Slobo daj salate, biće mesa, klaćemo Hrvate", preveo kao "ej, Hrvati, al' ćemo vas klati, pola klati, pola psima dati". "To su različiti stihovi, sa različitim implikacijama", izjavio je Šešelj. 

U nastavku završnog izlaganja tužilaca, čulo se da su "šešeljevci" pjevali oba stiha.

Prva optužnica protiv Šešelja podignuta je 14. februara 2003. i on se dobrovoljno predao tribunalu 23. februara. 

Treća izmijenjena optužnica ga u devet tačaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. 

Šešelj se o svim tačkama optužnice izjasnio da nije kriv. Suđenje je počelo u novembru 2007. godine. Tužilaštvo je završilo izvođenje svojih dokaza u januaru 2010, nakon što su saslušana 72 svjedoka. Pretresno vijeće je pozvalo ukupno 10 svjedoka, dok Šešelj nije iznosio dokaze odbrane. 
Završno izlaganje tužilaštva nastavlja se sutra, a optuženi će svoju završnu riječ davati od idućeg ponedjeljka do četvrtka.