Opet nas sramote
235

Izetbegović i Čović napravili incident pred Tuskom: Dragane, bespotrebno uvaljuješ čovjeka

Klix.ba
Situacija u kojoj se nalazi BiH definitivno više nikoga ne treba da iznenađuje ili čudi. Takva je jer je vode političari sposobni samo za skandale, pa i pred najvišim zvaničnicima EU.

Tako je bilo i na obraćanju javnosti nakon sastanka članova Predsjedništva sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom. U središtu skandaloznog ponašanja dugogodišnji partneri – Dragan Čović i Bakir Izetbegović. Zasjenili su i posjetu i njen značaj.

Neprimjereno ponašanje tokom obraćanja medijima započeo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Naravno – gorućom pričom proteklih dana o izgradnji Pelješkog mosta, navodi TV1.

"Zamolio sam Tuska da nam pomogne da nađemo obostrano prihvatljivo rješenje za izgradnju Pelješkog mosta. Ono koje će zadovoljiti i hrvatske interese, ali i bosanska prava po UNKLUS-u, ništa ni više ni manje od toga“, kazao je Izetbegović.

Kada je došao na red, Čović je nastavio skandal. Naravno, dajući punu podršku Hrvatskoj. To je, kaže pitanje susjeda, a ne BiH, te da je to jasan stav u svim institucijama BiH, kao i da je izgradnja interes juga BiH.

"Nadam se da ćemo se mi vrlo brzo razumjeti u BiH, da se o ovako osjetljivim stvarima sa našim susjedima prvo dogovorimo u institucijama BiH, pa da onda izlazimo u javnost, sa pojedinačnim stajalištima, privatnim i stranačkim kao takvim. Isprika što smo malo vas zamorili time“, rekao je Čović.

Pojasnio je Čović i da su razlike plod izborne kampanje. Jasna je to poruka – dugogodišnji partneri se ovako i ponašaju samo zbog ličnih i stranačkih interesa. A kada je došao red na Tuska da govori, skandal je kulminirao.

Umjesto Izetbegovića koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH za govornicu je stao Čović. Nije trebalo dugo da mu priđe Izetbegović i obrati se riječima: "Bespotrebno uvaljuješ čovjeka. Da ga ispratim dok govori".

Očito zbunjenom zvaničniku EU nije bilo najjasnije šta se događa između Čovića i Izetbegovića. Tako su partneri još jednom obrukali državu upravo pred predstavnikom Unije kojoj navodno obojica teže povesti narode i građane. No, Izetbegoviću ni to nije bilo dovoljno pa je za stanje u državi optužio medije.

"Ponekada idu loše poruke iz BiH. Ponekada se čini da krize u ovoj zemlji ne prestaju. Ustvari, stanje odnosa u BiH je puno bolje od onoga što je percepcija i što je slika koju šalju mediji iz nje“, rekao je Izetbegović.