Reakcija na sastanak
207

Magazinović: Čović i Dodik su u političkom ćorsokaku, zajedno iz njega neće izaći

Piše: I. Č.
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović sastao se danas sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom na neformalnom ručku u Banjoj Luci, što je izazvalo mnogo reakcija u javnom prostoru.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović kazao je za Klix.ba da je dvojac sa fotografije u političkom ćorsokaku.

"Čović i Dodik, kao najbliži partneri, logično je da sjede i dogovaraju se. Ne znam čemu služi fotografisanje u restoranima i kome šalju poruku i kakvu. Zapravo, mislim da se i jedan i drugi nalaze u nekoj vrsti političkog ćorsokaka, a ako ostanu ovako vezani jedan za drugog zagarantovano iz njega neće izaći", kazao je Magazinović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je, gostujući na HRT-u u nedjelju, rekao da je Čović tokom zajedničkog susreta sa čelnikom Evropske pučke stranke Josephom Daulom najvećim problemom u BiH imenovao "bošnjačku desnicu čiji je cilj stvaranje islamske države".

"Neko je takve priče raširio po Briselu, jednu glupost i besmislicu, da mi težimo islamskoj državi u BiH. To treba da podrije i potkopa našu poziciju. I onda je to, nažalost, gospodin Čović ponovio pred Daulom", rekao je tom prilikom Izetbegović.

Magazinović je to prokomentarisao kao evidentan izostanak bilo kakvih rezultata rada nacionalističkih lidera, koji to pokušavaju prikriti dogovorenim podizanjem tenzija.

"Pri tome se vrlo često služe poluistinama i neistinama. Najbolje funkcionišu kada produciraju krizu, a da među njima nema krize govori podatak da imenovanja na pozicije na svim nivoima vlasti teku bez ikakvih zastoja i problema", zaključio je Magazinović.