vijesti
78

Ivanov otkazao skup lidera: Balkanske komplekse nećete lomiti preko leđa Makedonije

FENA
Đorđe Ivanov
Đorđe Ivanov
Ohridski summit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, na kojem je predstojećeg vikenda trebalo da se okupe lideri regiona, otkazan je.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov saopćio je da je taj skup otkazao da bi "zaštitio državni interes i dostojanstvo Makedonije", a "Makedonija ne želi biti učesnik u igri s vetom, a najmanje s bojkotom".

Summit je otkazan jer se tri države - Srbija, BiH i Rumunija - nisu usuglasile da bude pozvano i Kosovo, a predsjednici Albanije i Hrvatske potom saopćili da neće učestvovati, jer Kosovo nije pozvano.

"Makedonija je postupila u cjelosti u skladu s aktima Procesa. Nažalost, stare balkanske predrasude i kompleksi zaživjeli su na ovom summitu i neću dozvoliti da se oni lome preko leđa Makedonije, i da za to cijenu plaća Makedonija", rekao je Ivanov, koji je organizator skupa.

Prema njegovim riječima, "izazovi se rješavaju dijalogom".

"Čitavu godinu smo se spremali za ovaj summit i napravili smo sve da lidere iz regiona dovedemo za isti stol", naveo je.

Ivanov je poželio uspjeh sljedećem organizatoru summita i izrazio nadu da će se to dogoditi u "evropskijem Balkanu".

"Ovo je jasan signal za Evropu, koji oslikava realnost u našem regionu i trebalo bi da bude upozorenje", kazao je Ivanov, uz ocjenu da "državni integritet i dostojanstvo nemaju cijenu".