Izviđanje terena
2.1k

Italijanski vojni avion napustio zračni prostor BiH, snimao Banju Luku, Laktaše i Prijedor

G. M.
Screenshot: Flightradar24
Screenshot: Flightradar24
Jedan od vojnih aviona italijanskih zračnih snaga koji je danas kružio iznad BiH završio je svoju misiju.

Kako se vidi na stranici Flightradar24, avion je snimao područje Banje Luke, Laktaša i Mahovljana, gdje je napravio veliki broj krugova.

Nakon toga je snimao i podružje iznad Prijedora I njegovu okolinu, gdje je također kružio određeno vrijeme, nakon čega je napustio zračni prostor BiH u kojem je boravio nekoliko sati.

Avion je doletio s juga italije kraj mjesta Katanija. Riječ o avionu oznaka IAM41188 italijanskih zračnih snaga. Očito je ovaj avion bio u misiji promatranja i izviđanja.

Snimani Banja Luka, Laktaši, Prijedor i druga okolna mjesta
Snimani Banja Luka, Laktaši, Prijedor i druga okolna mjesta

U međuvremenu, stranica Flightradar24, koja prati sve avione u realnom vremenu, pokazala je da je u naš zračni postor ušao još jedan vojni avon italijanskih zračnih snaga koji je došao iz vojne baze Livorno. Trenutno kretanje ovog aviona nije moguće pratiti pa se ne zna gdje se tačno nalazi.

Podsjetimo da je EUFOR nedavno odlučio pojačati vojno prisustvo u Bosni i Hercegovini nakon ruske invazije na Ukrajinu. Osim toga, rečeno je da će francuska vojna avijacija u narednim danima izvesti nekoliko letova mlaznim avionima tipa Rafale iznad BiH.

Francuski vojni avioni u narednim danima obavljat će trenažne letove bh. nebom

Kako su rekli iz EUFOR-a, u svjetlu pogoršavanja međunarodne sigurnosne situacije, a također i kao mjera predostrožnosti, komandant operacije "Althea" prihvatio je dobrovoljnu ponudu države Francuske da se iznad BiH u narednim sedmicama izvede nekoliko trenažnih letova mlaznih aviona.