Izbori u komšiluku
1

I u Sarajevu se glasa za novu vlast u Srbiji, otvoreno 19 biračkih mjesta širom BiH

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Srbiji se danas održavaju vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i općina, a biračka mjesta su otvorena i širom Bosne i Hercegovine.

Najviše biračkih mjesta van Srbije, čak 19 je otvoreno u našoj državi, zatim u Njemačkoj šest i po pet u Austriji i Italiji. Pravo glasa u BiH ima oko 11,5 hiljada državljana Srbije.

Fotoreporter portala Klix.ba jutros je posjetio biračko mjesto koje se nalazi u Ambasadi Republike Srbije u Sarajevu. Gužve nije bilo, a sve protiče u duhu demokratije.

U Generalnom konzulatu Srbije u Banjoj Luci do 10 sati glasao je 171 od ukupno 1.210 upisanih birača, rekao je konzul Aleksandar Subotić, koji je i predsjednik biračkog odbora.

Na biračkom mjestu u Generalnom konzulatu Srbije u Mostaru do 10 sati glasalo je 10 posto birača, izjavila je predsjednica Biračkog odbora Marija Bakoč.

U BiH će se moći glasati u Sarajevu, Banjoj Luci i Bijeljini na dva mjesta, u Mostaru, Trebinju, Bijeljini, Višegradu, Bratuncu, Doboju, Zvorniku, Branjevu, naselju Lopare, Rudu, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Palama i Novom Goraždu.

Prema prvom presjeku IPSOS/CeSID, do 09:00 sati, u Srbiji je glasalo 4,8 posto građana, a u Beogradu 5,1 posto.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić raspustio je 1. novembra Skupštinu Srbije i raspisao prijevremene parlamentarne izbore za 17. decembar. Danas će se birati i zastupnici za Skupštinu AP Vojvodina, te vijećnici u Beogradu i još 64 grada i općine.