Humanitarne akcije
579

Život za Ernesu: Vaša humanost njoj je najveći dar

Klix.ba
Ernesa Kunalic rođena je 11.4.1984 godine. Čovjek ogromnoga srca, supruga i majka jedne nestašne i predivne trogodišnjakinje u martu 2015. godine doživljava jedno od najtezih životnih iskušenja, saznanje da boluje od smrtne bolesti.

Tog tmurnog mjeseca marta Ernesi je dijagnosticiran invazivni duktalni karcinom dojke, triple negativan i počinje očajnićka borba za život ove mlade žene. Nakon uspostavljene dijagnoze Ernesi je određeno šest ciklusa hemoterapije, TAC protokol, a potom je izvršena operacija na Kliničkom centru u Sarajevu bolesne dojke uz vađenje zaraženih limfnih čvorova u aksili.

Po izvršenoj operaciji određeno je 30 frakcija zračenja. U mjesecu julu 2016. godine izvršena je nova operacija sumnjive lezije na jetri. Nakon uklanjanja suspektne tvorbe patahistološkom analizom utvrđena je metastaza raka dojke koji se proširio na jetru. Po dobivenom nalazu Ernesa prima četiri ciklusa hemoterapije (AC) uz dvanaest sedmičnih Taxola. Dva mjeseca po proteku zadnje hemoterapije, aprila 2017. godine, Ernesa odlazi u Njemačku kako bi uradila PET/CT i dobila mišljenje.

Nažalost, nalaz je ukazivao na prisustvo metastaza limfnih čvorova abdomena kao i metastaze na plućima. Po povratku u Sarajevo ponovno započinje sa hemoterapijama Carpoblatin i Gemzar, a u međuvremenu se bolesno tkivo šalje u Ameriku kako bi se odredio lijek koji bi Ernesi spasio život. U odgovoru iz Amerike pozdravljaju upotrebu Carpoblatina kao najučinkovitijeg u liječenju te nakon njegove primjene nalažu korištenje lijeka pod nazivom Olaparib koji se za razliku od klasičnih citostatika smatra “pametnim“ lijekom koji ne uništava zdrave ćelije već je usmjeren na maligne ćelije.

Ernesa 2.8.2017. godine završava sa šestim ciklusom Carboplatina, ali nažalost drugi lijek (Olaparib) koji bi joj pomogao u izliječenju nije u mogućnosti da kupi. Lijek se ne nalazi na listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja u Federacije Bosne i Hercegovine čiji je Ernesa osiguranik. Lijek se može kupiti u Republici Hrvatskoj po cijeni od 37.607 HRK ili 5.100 eura. Ernesa bi morala lijek koristiti najmanje godinu dana da bi se pokazala njegova učinkovitist.

Za njezin život trenutno je potrebno 61.200 eura koje ona i njezina familija nisu u mogućnosti izdvojiti. Njezin organizam jako teško podnosi hemoterapije, a krv joj svakom hemoterapijom sve više slabi. Njezin jedini spas bi bio lijek Orapabil s kojim bi njena hemoterapija bila završena. Dok se lijek ne osigura, Ernesa će nažalost biti prinuđena primati hemoterapiju.

Pomozimo ovoj dobroj duši u istinskoj borbi za život. Budimo humani i spasimo ovu predivnu mladu ženu i uz Božiju pomoć, jednoj djevojčici ostavimo majku. Znamo da u ljudima još uvijek postoji dobrote i želimo da vjerujem da će ta dobrota i u ovom slučaju zauzeti pobjednički tron.

Doprinos možete dati i putem BH Telecoma na broj 090 292 060, cijena po pozivu je 3,11 KM.