Humanitarne akcije
104

Vapaj iz Sirije: Tretirajte nas bar kao životinje, ako ne kao ljude

Klix.ba
Udruženje Solidarnost-Bosnia organizuje humanitarnu akciju "Bosna za Siriju 2", kako bi narodu Sirije, koji već tri godine prolazi kroz ratne strahote, olakšali zimu koja predstoji. Cilj akcije je prikupiti što više novčanih sredstava za odjeću i obuću za djecu i odrasle, hranu, deke, prostirke za šatore te ogrjev.

"Dosta nam je jedenja pasa i mačaka. Tretirajte nas bar kao životinje, ako ne kao ljude" - ovo je vapaj jedne sirijske majke koja živi u selu okruženom Asadovim snagama. Apel je upućen organizacijama koje se bave zaštitom životinja, s obzirom na to da je sirijski narod prepušten sam sebi i malom broju orgaizacija koje pomažu sirijski narod, a u Bosni i Hercegovini je to Solidarnost-Bosnia koja u kontinuitetu, od trenutka nastanka krize, nastoji pomoći sirijski narod.

"Ove godine, osim 42 tone raznovrsnih artikala koje smo odvezli prvim i jedinim bh. konvojem pomoći sirijskom narodu, prikupili smo i novčana sredstava u iznosu od 61 257,57 eura", saopćili su iz Udruženja.

Sirija prolazi već treću godinu kroz izuzetno tešku humanitarnu krizu. Ide još jedna zima i neophodna im je topla odjeća, obuća, hrana, pitka voda, ogrijev i adekvatna medicinska zaštita. Intenzitet ratnih dešavanja još više pogoršava izbjegličku krizu, a pored toga prirodne nepogode u svijetu skrenule su pozornost humanitarnih organizacija na druga područja ostavivši sirijski narod da bude prepušten sam sebi.

"15 miliona Sirijaca, od kojih su 4,5 miliona djeca, žive u siromaštvu i bijedi. Od 2011. godine ubijeno je preko 12.00 djece, a njih 300.000 je ranjeno. Od 2012. godine, otkako su počeli napadi, uz granicu sa Turskom postoje 23 šatorska naselja kao što su Atma, Qarameh, Qah i Bab al-Hawa i drugi sa ukupno 150.000 izbjeglica. Većina njih su žene i djeca. Ljudi žive u mraku, a česti su slučajevi požara usljed korištenja svijeća. Zbog nedostatka vakcina protiv dječije paralize, ova opaka bolest već uzima epidemiološke razmjere", istakli su iz Udruženja Solidarnost-Bosnia.

Humanitarna akcija počinje 22. novembra 2013. i trajat će do 5. januara 2014. godine.

U periodu od 15. do 20. januara 2014 godine, tim od nekoliko volontera trebao bi krenuti za Siriju, gdje će prisustvovati podjeli humanitarne pomoći.

Više detalja možete pronaći na stranici www.solidarnost-bosnia.com, gdje se možete informisati o tome kako pomoći narodu Sirije.