"Mladi protiv gladi"
25

UKS "Emaus" uspješno realizirala humanitarnu akciju, prikupili velike količine hrane

Klix.ba
Foto: UKS Emaus
Foto: UKS Emaus
UKS "Emaus” već šestu godinu zaredom u saradnji s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih "Ivan Pavao II" organizuje humanitarnu akciju "Mladi protiv gladi", te su je i ove godine uspješno završili.

Akcija je trajala dva dana, okupila je 30 studenata koji su volontirali ispred Mercatorovih poslovnica, kao i u BBI centru.

Prvi dan su skupljeni paketi s osnovnim namirnicama za 30 socijalno ugroženih obitelji, a drugi dan sva je skupljena hrana dodijeljena pučkim kuhinjama u Sarajevu, odnosno "Kruhu sv. Ante“, SHU "Dobrotvor“, "Merhamet" te "Caritasu Vrhbosanske Nadbiskupije“.

"Cilj akcije je okupiti mlade studente i volontere, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, koji će darovati dio svoga vremena kako bi pomogli ljudima u potrebi. Naravno, akcija ne uključuje samo studente. Ona je tu kao prilika svim građanima koji su spremni podijeliti s drugima nešto sa 'svog stola', litar ulja, kilogram brašna ili šećera... bitno da je darovano od srca", rekli su iz Emausa.

Ekipa iz Emausa ovakve akcije gleda kao na priliku za promjenu i ličnu izgradnju. Oni odvajaju dio svoga vremena i pokušavaju pomoći nekome u njihovoj blizini i u njihovom gradu, te ovo koriste kao odličnu priliku da razgovaraju sa građanima koji od srca daruju i pomažu onima kojima je to potrebno.

"Nakon ove male akcije osjećamo veliku zahvalnost i neizmjernu sreću. U očima svijeta ovo je vjerojatno još jedna mala i nebitna stvar, ali za nas ovo je dio našeg života, naše svakodnevnice. Život nas je možda slomio kao komadiće stakla, ali zajedno možemo izgraditi predivno umjetničko djelo, mozaik od tisuću boja. Nadamo se kako će svjetlost prelomljena kroz naše "krhotine“ donijeti radost i ljepotu u nečiji život", dodali su.