Humani čin
2.4k

Slavku Mrševiću koji je iz škole izbačen zbog autizma Dubioza kolektiv priredila iznenađenje

Klix.ba
Popularni bh. bend Dubioza kolektiv jučer je bio u Rudom gdje su dali podršku učeniku Slavku Mrševiću koji je izbačen iz škole zbog autizma.

Članovi benda ranije su obećali Slavku poslati bubnjeve i svoje obećanje su jučer ispunili.

Slavku je zbog autizma uskraćeno pravo na školovanje u srednjoj školi u Rudom, o čemu je Klix.ba već ranije pisao, a cijeli slučaj dobio je sudski epilog, jer se pred sudom u Višegradu vodi proces protiv deset osoba.

Njegov otac Nenad Mršević tvrdi da je Slavko izbačen iz srednje škole bez ikakvog zakonskog razloga. Prema njegovim riječima, dječak je u školu upisan 2015. godine i u prvom polugodištu je dobivao ocjene koje mu nisu zaključene.

Drugo polugodište je okončao neocijenjen tako da nije mogao nastaviti školovanje. Presudno je to što Slavko ima Aspergerov sindrom, blaži oblik autizma, a iz škole je faktički udaljen bez ikakvog pisanog traga, a samim tim i prava na žalbu.

Nenad Mršević uputio je otvoreno pismo ministru prosvjete i kulture RS-a Danetu Maleševiću, u kojem traži ispunjenje obećanja datog u Narodnoj skupštini RS-a i izdavanje rješenja o statusu i pravima njegovog sina Slavka Mrševića.