Dirljiva priča iz Goražda
119

Sarajevska firma odlučila stipendirati Safetovog brata i sestru koji su ostali bez majke

M. N.
Priča o 21-godišnjem Safetu Huriću iz Goražda koji se nakon smrti majke izborio da postane staratelj bratu i sestri dirnula je ljude širom BiH. Ovoj porodici koja živi u oronulom kolektivnom centru odlučila je pomoći jedna sarajevska firma koja će stipendirati njegovog brata i sestru.
Tročlana porodica Hurić živi na trećem spratu centra "Balkan" u maloj sobi sa istrošenim i skromnim namještajem, ali su sretni jer su uspjeli ostati zajedno iako su nakon majčine smrti trebali biti razdvojeni.

Firma "Express Courier" odlučila je stipendirati sa po 100 KM mjesečno Džejlanu koja ide u četvrti razred i Adnana koji je osmi razred OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija". Predstavnici ove sarajevske firme kazali su da će ih nastaviti stipendirati i narednih godina ukoliko budu dobri u učenju.

U razgovoru s njima pitali su Džejlanu šta bi željela da ima, a sada nema. Kazala je bicikl. Adnan je rekao da će razmisliti.

Porodici je i dalje na prvom mjestu neophodan stan u kojem bi imali humanije uvjete i odrastali u zdravom okruženju.

Podsjetimo, zahvaljujući programu stručnog osposobljavanja i zapošljavanja mladih u organizaciji World Vision, Safet je nakon šestomjesečene obuke dobio posao u Tvornici alata u Goraždu. Upravo zbog toga je uspio dobiti privremeno starateljstvo nad bratom i sestrom te zadržati porodicu na okupu.