Dirljiva priča iz Goražda
1.2k

Safet je zahvaljujući zaposlenju postao staratelj maloljetnom bratu i sestri

M. N.
Dvadesetjednogodišnji Safet iz Goražda nedavno je izgubio majku i ostao sam sa svojim maloljetnim bratom i sestrom. Centar za socijalni rad je predlagao da ih smjeste u dom, ali on nije želio da ostane bez porodice.

Zahvaljujući programu stručnog osposobljavanja i zapošljavanja mladih u organizaciji World Vision, Safet je nakon šestomjesečene obuke dobio posao u Tvornici alata u Goraždu. Upravo zbog toga je uspio dobiti privremeno starateljstvo nad bratom i sestrom te zadržati porodicu na okupu.

"Posao koji obavljam u firmi mi je drag jer sam završio tu školu, imam odlične kolege, a nadređeni su veoma ljubazni i razumiju svaku životnu situaciju", rekao je Safet.


Istakao je kako slobodno vrijeme provodi s bratom i sestrom te da s ljubavlju prati njihov rast i razvoj.

"Centar za socijalni rad mi je mnogo pomogao u tome. Prvo rješenje koje su mi ponudili je bio dom, ali tu nisam vidio rješenje jer je to ustanova, a ne normalan život. Od tada su mi dali zadatke koje moram obavljati da bi djeca bila sa mnom, da bih dobio starateljstvo. Mnogo su mi pomogli. Prioritet nam je sada da se preselimo iz ove zgrade, jer je neuslovna za život", kazao je ovaj mladić.

Kako navodi World Vision BiH, maloljetnički stručni tim Centra za socijalni rad zaključio je da je Safet izuzetno motiviran i spreman da brine o bratu i sestri te da trenutno nije u interesu da se djeca odvajaju i smjeste u ustanovu socijalne zaštite.