Humanitarne akcije
1

Samohrana majka iz Tuzle nema čime nahraniti troje djece

Piše: D. Brkić
Četveročlana porodica Čikarić iz tuzlanske ulice Zlatana Mešića sa zebnjom dočekuje predstojeću zimu. Samohrana majka Šemsa Čikarić i njeno troje maloljetne djece, Roberto (7), Mirsada (5) i Mirela (4), imaju krov nad glavom, ali nemaju ogrjeva i neophodnih kućnih potrepština.

"Zahvaljujući dobrim ljudima, prošle godine, nekako pred zimu, izgrađen nam je stambeni objekat na državnoj zemlji. Prije toga sam živjela s majkom, koja je također u teškoj situaciji i gotovo bez ikakvih primanja. Sada imamo svoj krov nad glavom, ali nemamo ogrjeva, nismo povezani na vodovod, a nemamo ni električnu energiju", kaže Šemsa Čikarić.

Ona dobija 220 KM socijalne pomoći, ali najveći dio novca troši na potrebe petogodišnje Mirsade, koja je stopostotni invalid, odnosno dijete kod kojeg su ljekari konstatovali cerebralnu paralizu i epilepsiju.

"Meni nije teško da se borim za svoju djecu. Međutim, najteže mi je kada Mirsada dobije napad i kada je moram nositi do ljekara. Pristupni put do naše kuće je u izuzetno lošem stanju, još kada je kiša ili snijeg, njim je gotovo nemoguće proći. Ostavim dušu dok je odnesem i vratim", govori ona.

Roberto je u vrijeme naše posjete bio u školskoj klupi, dok je o nepokretnoj sestri brinula četverogodišnja Mirela.

"Snalazim se kako znam i umijem. Hranu dobijamo u narodnoj kuhinji, Mirela i Roberto mogu jesti, dok Mirsadi takvu hranu ne smijem davati i njoj nabavljam mlijeko i keks. Zahvaljujući dobrim ljudima prošlu zimu smo preživjeli. Međutim, pred novu zimu ponovo strahujem za svoju djecu i nadam se da će nam neko pomoći", govori Šemsa Čikarić.

Porodicu Čikarić možete posjetiti u ulici Zlatana Mešića, a Šemsin broj telefona je 062 659 601. Broj računa u NLB banci je: 13 21 00 200 91 28 222.