Humanitarne akcije
148

Teška sudbina porodice Karić: Skupljaju mine da bi preživjeli

Piše: A. Dž.
Nagon za preživljavanjem je, kažu, najjači nagon kod svih živih bića. Ljudi se na razne načine snalaze da osiguraju sebi egzistenciju, no kada neko ugrožava vlastiti život kako bi zaradio koricu hljeba, onda je to u najmanju ruku tragično.
Porodica Karić (Foto: Pomozi.ba)
Porodica Karić (Foto: Pomozi.ba)
Upravo to svakodnevno radi porodica Karić iz Slimena pored Travnika. Naime, Muhamed i Slavica Karić te njihovo troje djece, Edib, Amela i Alem preživljavaju tako što obilaze minska polja, vade mine, deaktiviraju ih i ostatke željeza prodaju kako bi kupili hranu i elementarne potrepštine.

Otac Muhamed već godinama nema stalno zaposlenje jer se firma u kojoj je radio ugasila. Radeći za dnevnicu nekako je uspijevao da prehrani svoju porodicu, no posla je sve manje, a njihov život sve teži.

Takva situacija je primorala Muhameda i njegove sinove da svaki dan rizikuju život da bi sebi osigurali koricu hljeba. Članovi Udruženja Pomozi.ba proteklih dana obišli su ovu porodicu, a uvjeti u kojima žive su ih zaprepastili.

"Ovoj porodici hitno je potrebna pomoć u hrani, odjeći i obući. Sva tri sina idu u školu, a Muhamed nema dovoljno sredstava ni da im obezbjedi obuću i odjeću, a o priboru, torbama, knjigama, užini i svim onim stvarima koja su normalna za jednog školarca Muhamedova djeca samo sanjaju. Ova djeca svakodnevno odlaze i vraćaju se iz škole u strahu, jer znaju da njihov otac negdje u brdima oko Slimena sakuplja neeksplodirane mine. Najmlađi sin Edib je zaljubljenik u fudbal, svakodnevno odlazi na treninge i kako smo dobili informacije vrlo je nadaren dječak, velika mu je želja da jednog dana zaigra u timu sa našim reprezentativcima sa rukom na srcu dok se intonira naša himna", kažu iz Pomozi.ba.

Foto: Pomozi.ba
Foto: Pomozi.ba

Aktivisti Udruženja za početak planiraju pomoći ovoj porodici u hrani, no kako je sve to kratkoročno, žele im osigurati trajniji izvor prihoda.

Planiraju da im kupe kravu kako bi mogli živjeti od prodaje mliječnih proizvoda. Svi oni koji žele pomoći ovoj porodici, mogu to učiniti na sljedeći način:

Transakcijski račun za uplate u BiH:

Intesa Sanpaolo Banka BiH154-160-20044490-67 Za uplate iz inostranstva : Banks name : Intesa Sanpaolo Banka BIH SWIFT CODE:UPBKBA22 IBAN: BA39 1541602004449067 Udruženje Pomozi, Brčanska 17, 71000 Sarajevo Svrha : Za porodicu Karić